Na poslu su svi već navikli da će opcije ponedjeljkom biti jušne, no da ubacim malo raznovrsnosti u te žlične ponedjeljke, ponekad napravim i nešto malo egzotičnije kao primjerice curry varivo. Iako moji internacionalni jedači navijaju za što ljuće i aromatičnije, ja sam svoje curryje prilagodila hrvatskom nepcu koje nije naviknuto na prejake okuse i arome. Oni koji žele malo žešći šus samo neka pojačaju količinu čilija/curryja u jelu.
Sastojci:
- 1 luk
- 2 mrkve
- 2 krumpira
- 1/4 glavice manjeg celera
- 2 češnja češnjaka
- konzerva slanutka (ili 300 g namočenog i kuhanog)
- pušlek korijandera ili peršina
- konzerva sjeckanih rajčica ili pelata
- 1/2 žlice curryja u prahu ili pasti (više ako želite jače i ljuće)
- 1/2 žlice kurkume
- sol
- temeljac ili kocka za juhu (po mogućnosti organska, povrtna)
- čili papričica: opcionalno
- povrće po izboru (i sezoni): karfiol, brokula, tikvice, paprika, bundeva
- limeta ili limun
- jogurt: opcionalno
Postupak:
- Poanta ovog curryja je da kuhate s namirnicama koje imate i koje su po mogućnosti sezonske tako da chillax, ne trebate imati sve gore navedeno, to su sve samo upute. Započnite s dinstanjem nasitno nasjeckanog luka, češnjaka, mrkve, čilija i celera na ulju ili gheeju (pročišćeni maslac) desetak minuta – podlijevajte vodom po potrebi.
- Dodajte na kocke nasjeckani krumpir (ne morate guliti, osim ako nije vrepav i star) te kurkumu, curry i nasjeckane stapke korijandera/peršina. Lišće čuvajte za kraj.
- Nakon 7 minuta dodajte konzervu sjeckanih rajčica ili pelata te vode da bude prst više od razine povrća. Dodajte temeljac i sol te poklopite i pustite da krčka 15 minuta.
- Dodajte konzervu ocijeđenog slanutka i dvije šake nasjeckanog povrća po želji te vode ako treba. Ostavite na pola poklopljeno, smanjite vatru te krčkajte još 15 minuta.
- Ovaj curry je odličan i ovakav no da zaokružim okuse i dam mu onaj posebni štih potrebno je malo pipmanja prilikom serviranja. Servirajte u zdjelici (samo ili s rižom), stisnite pola limuna/limete, dodajte žlicu jogurta i nacubajte dobrano lišća korijandera/peršina. Ako želite uz to možete servirati u kurkumi marinirane pileće ražnjiće, topli kruh ili chapatije.
U slast,
T.
Izvorni recept pročitajte ovdje.
O autorici:
Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tu, tu, pa čak i tu.