Toliko je bolesti povezano s povišenim unosom šećera da jednostavno nema smisla pričati o tome što sve šećer uzrokuje već kako šećer ukloniti iz prehrane.
Je li prirodni šećer bolji?
Nije. Šećer je jednostavno šećer, a ako pričamo o voćnom šećeru – fruktozi, stvari postaju još gore. Kako bi voćni šećer bio tijelu iskoristiv kao glikogen, jetra ga prvo mora “pretvoriti” u glukozu, ali ako su zalihe jetre popunjene, pogađate kamo odlazi taj dobri, prirodni šećer? Masne zalihe se povećavaju. Med, agavin sirup, razno voće s visokim sadržajem fruktoze jednostavno nema što raditi u našem jelovniku. Toliko zdravih kolačića koji se rade sadrže razne voćne sirupe, med i sve što se svrstava pod “prirodni šećer”, a priča je kao što vidite potpuno drugačija. Vitamine i vlakna iz voća nadoknadite iz povrća gdje imate puno veći i kvalitetniji izbor namirnica.
Šećer se skriva na deklaracijama?
Upravo je to poanta ove epizode! Šećer se na deklaracijama skriva pod raznim nazivima, a mi smo tu da educiramo i prepoznamo sve skrivene nazive šećera kako bi ga uspješno izbjegli u svakodnevnoj prehrani. Nećete vjerovati koliko se šećer dodaje u mesne prerađevine i kupovni špek, gdje je doslovno na deklaraciji ispisano - 'šećer'.
Što smo naučili u epizodi?
Unosimo puno više šećera nego što mislimo jer se on na deklaracijama skriva pod raznim nazivima. U današnjoj epizodi smo nabrojali neke od njih kao i neke proizvode u kojima se nalazi šećer. Glavne stvari koje smo naučili su:
- šećer je pod skrivenim nazivima prisutan u više namirnica nego što mislimo
- kupovni špek na deklaraciji doslovno ima riječ šećer
- prekomjeran unos šećera uzrok je mnogih bolesti i zato je važno znati prepoznati ga
Educiraj nekoga i pošalji mu ovaj članak!
O blogu:
Eat Different je projekt edukacije o zdravom načinu života kroz pravilnu prehranu, fizičku aktivnost i pozitivan način razmišljanja. Pratiti nas možete na blogu, Facebooku, Instagramu i YouTubeu.