Originalan naziv njegovog burgera je insanity burger, ali ja sam svoj preimenovala u manje senzacionalni loony burger budući da ima nekih preinaka u mojoj verziji recepta. Za ovaj sam burger po prvi puta radila brioche peciva (po ovome receptu) i ispala su dobra, no nećemo se lagat, ima mjesta za napredak (nije do recepta već moje lagano šlampave izvedbe), objasnit ću dalje kroz korake.
Petak je dan za metak, na mom poslu poznat pod nazivom junk food Friday. Navalimo na burger.
Sastojci za brioche peciva:
- 0,5 kg glatkog brašna
- 0,25 l mlijeka
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 velika žlice šećera
- 80 g maslaca
- 2 jaja
- 1 čajna žličica soli
- sjemenke sezama
Priprema:
- Mlijeko zagrijte da bude lagano toplo te dodajte kvasac i šećer, promiješajte i pustite da se digne. U međuvremenu na jako laganoj vatri otopite maslac, a u zdjeli dobro pomiješajte brašno i sol.
- Dodajte kvasac, razmućeno jaje i otopljeni maslac te umijesite mekano, elastično tijesto (mirisat će divno slatkasto, na mlijeko i maslac).
- Prekrijte čistom krpom i ostavite tijesto da se diže 90 minuta.
- Kad se tijesto diglo, premijesite ga i podijelite na 12 manjih ili 6 većih (ja sam išla na ovu opciju) loptica. Prebacite loptice prekriven papirom za pečenje i pustite da se dižu još 30 minuta.
- Pećnicu zagrijte na 180-200 stupnjeva (ventilacija) te svaku lopticu tijesta premažite razmućenim jajetom i posipajte sjemenkama po želji. Pecite 20-25 minuta dok peciva ne dobiju lijepu zlatnu boju. Ključno: stavite pleh na sredinu pećnice. Nikako više gore ili dolje jer će u trenutku nepažnje previše požutiti i postati pretvrdo (govorim iz iskustva). Dobro pratite što se zbiva jer nije svaka pećnica ista i mojoj je trebalo točno 18 minuta, a ne 22 koliko sam držala peciva unutra. Na slici možete vidjet da su neka presmeđa. Iznutra su ostala flafasta i vrlo ukusna, ali je kora postala pretvrda i samim time predrobljiva što nije idealno za burger.
Sastojci za burger:
(za šestero ljudi)
- 1 kg mljevene govedine (najbolje je od vratine, plećka nije loša, a ni ficli)
- 2 ljubičasta luka
- alkoholni ocat
- 6 velikih kiselih krastavaca
- 12 kriški pancete
- senf
- topljivi sir u listićima x 6(najbolje cheddar, može i gauda)
- 1/2 iceberg salate
- 1 veća mrkva
- 1/4 ki bijelog kupusa
- 1 žlica Worchestera
- blagi ketchup
- majoneza
- tabasco
- sol
- limeta (može i limun)
Priprema:
- Mljevenu govedinu podijelite na 6 jednakih komada, zarolajte u kuglu te dlanom pritisnite u tanku pljeskavicu. Stavite u frižider na pola sata.
- U međuvremenu luk narežite na tanke kriške i polijte sa žlicom alkoholnog octa i pustite da odstoji. Izgubit će ljutinu i poprimiti prekrasnu lila boju. Krastavce narežite na kolutiće.
- Mrkvu i zelje naribajte, icebergericu nasjeckajte na sitne komade. Posolite, dodajte žlicu senfa, žlicu Worchestera, 3 žlice majoneze i sok 1 limete te dobro promiješajte. Dobili ste coleslow.
- U rebrastoj grill tavi prepržite pancetu dok ne zazlati i stavite sa strane. Kako se hladi tako će postati drobljiva i hrskava. Ketchup i senf pomiješajte u jednoj zdjelici.
- Meso izvadite iz frižidera, dobro posolite i poparite, te lagano nauljite.
- Pecite jednu po jednu pljeskavicu (ne kao ja dvije, čak i tri odjednom) jer ćete imati najbolju kontrolu kvalitete. Kako ju stavite, pritisnite ju metalnom okretačom (ono za meso što koriste u sandwich barovima) i pržite 2 minute. Okrenite i stisnite te pržite još dvije minute. Premažite senfom, pokapajte tabascom te ponovno okrenite da se glazura lijepo zapeče. te premažite i ovu stranu snefom i tabascom. Stavite listić sira i stisnite okretačom da se lijepo rastopi (meso neka ostane pinky u sredini). Ponovite sa svim pljeskama.
- Složite burger. Na donju stranu peciva izdašno stavite coleslaw, na to pljeskavicu, pa dvije kriške hrskave slanine, dosta luka i krastavaca. Gornju stranu premažite mješavinom ketchupa i senfa, te po želji dodajte tabasca.
- Ovo je još bitno. Lagano pritisnite cijeli sendvič s gornje strane kako bi se svi okusi proželi.
Servirajte uz čips domaće radinosti, još coleslawa i osvježavajućom zelenom salatom.
U slast,
T.
Izvorni recept pročitajte ovdje.
O autorici:
Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tu, tu, pa čak i tu.