Nešto što će vratiti šećer na optimalnu radnu razinu. Nekad se zabrinem koje su to količine potrebne da me pokrenu ili nas pokrenu. I onda odlučim da bi bilo dosta i da više ne kupujem ništa slatko, ali ako nemam ja – ima netko drugi! I tako stalno.
E pa, jedan od najčešćih slatkiša koji se mogu naći na stolovima kolega jesu – velika pakiranja Moto keksa. Zlu ne trebalo, nek’ se nađe. Ali koliko god bila velika, nikad nisu izdržala dulje od dva dana, točnije osam radnih sati. S novom pauzom ide i- nova doza!
Ta činjenica inspirirala me da probam napraviti domaću verziju Keksi s kakaom, kako ih zovu Slovenci. I moram reći da mi se ova puno više sviđa od kupovne. Tijesto je tako prhko, mekano i topi se u ustima. A za nadjev sami birate najdraži čokoladni namaz s kojim ne možete pretjerati. Mislim, možete. Da.
Silom prilike u zadnjih sam nekoliko mjeseci naučila napamet dosta dječjih pjesmica. Pa jedna prigodna za ovaj post ide ovako - ja sam se uglavnom čokoladom hranio – i nije bilo toga ko bi mi zabranio – punjenih bombona pojačane doze – najbolja je stvar protiv nervoze. Nanana….
Domaći moto keksi s čokoladnim namazom
40 komada Priprema: 2 sata
Sastojci
- 400 g glatkog brašna
- 250 g maslaca
- 90 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 2 jaja
- 1 žumanjak
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- korica naranče
- 3 žlice kakaa
- 20 g maslaca
- 100 g čokoladnog namaza po izboru
Upute
- Mikserom pjenasto umutite maslac, šećer u prahu, vanilin šećer, jaja, žumanjke i prstohvat soli.
- Dodajte brašno i prašak za pecivo te umijesite glatko tijesto (mekano i malo ljepljivo).
- Podijelite smjesu na dva dijela.
- U jednu polovicu umijesite kakao, maslac i koricu naranče, da dobijete čokoladno tijesto.
- Oba tijesta zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjak na pola sata da odmori.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Razvaljajte tijesto direktno na papiru za pečenju koji ste prethodno lagano pobrašnili, kako bi se tijesto što manje deformiralo. Neka tijesto bude razvaljano na debljinu 3-5 mm. Svijetlo tijesto izrežite s rupom u sredini, a tamno bez.
- Pecite na 180 stupnjeva, 7-8min. (Ako želite da budu tvrđi, pecite duže, ali svijetlo tijesto ne smije posmeđiti na rubovima.
- Donje polovice (tamno tijesto) premažite s Nutellom ili nekim drugim čokoladnim namazom pa spojite s gornjom polovicom (svijetlo tijesto).
Izvorni recept pročitajte ovdje.
O autorici:
Moje ime je Ana, po danu sam anonimna arhitektica (AA), a po noći čitam o superjunacima. Godina imam dovoljno, ali ljudi i dalje misle kako sam premlada da radim super kolače. Osim na blogu, pratiti me možete i na Facebooku ili Instagramu.