Moji ljubljeni batat…
Ostalo nam je par komada i odvažila sam se napraviti njoke.
Vidi originalni članak
Jednom sam davno, na sam Badnjak, radila njoke od krumpira i plakala nad njima jer nisu uspjeli. I zato se dugo nisam usudila ponovo se primiti njoka.
Ipak, ovi zadnji, i to ljubičasti batati, jednostavno su željeli postati njoki.
Stvar je na kraju ispala tako jednostavna da jedva čekam da probam ovaj recept s narančastim batatom.
Sastojci:
- 1kg batata (može i malo više, do 1200g)
- 200g ricotta sira
- 100g ribanog parmezana
- 1 prstohvat soli
- malo papra
- malo chilli praha
- malo češnjaka u granulama
- 130-200 g glatkog brašna
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200°C.
- Batate operite, na par mjesta piknite vilicom i stavite na masni papir.
- Pecite u pećnici oko 1 sat; ako su batati manji pecite ih dok ne omekšaju.
- Izvadite batate kad su gotovi i pustite par minuta da se ohlade pa ih ogulite i stavite u posudu pa od njih napravite pire. Pire nikako nemojte raditi mikserom ili štapnim mikserom nego drobilicom za pire.
- Pričekajte da se pire ohladi u potpunosti.
- U drugoj posudi pomiješajte ricottu, parmezan, začine.
- Kada se pire od batata ohladio, pomiješajte ga sa smjesom ricotte i parmezana.
- Dodajte prvo 130g brašna i zamijesite mekano tijesto. Ako je previše mekano ili ljepljivo dodajte još malo brašna.
- Podijelite tijesto na 4 ili 8 dijelova, zarolajte i režite njoke željene veličine.
- Kuhajte u slanoj vodi dok njoki ne izvire na površinu.
- Poslužite uz omiljeni umak ili samo s maslacem i parmezanom.
Ja sam oduševljena koliko je to fino. Jedan dio sam zamrznula za drugi put.
Mi smo jeli s umakom od gljiva i vrhnja.