To je to što me zanima!

Ljubičanstveni gnocchi: Njoki koji vesele i nepce, ali i - oko

Moji ljubljeni batat… Ostalo nam je par komada i odvažila sam se napraviti njoke.
Vidi originalni članak

Jednom sam davno, na sam Badnjak, radila njoke od krumpira i plakala nad njima jer nisu uspjeli. I zato se dugo nisam usudila ponovo se primiti njoka.

Ipak, ovi zadnji, i to ljubičasti batati, jednostavno su željeli postati njoki.

Stvar je na kraju ispala tako jednostavna da jedva čekam da probam ovaj recept s narančastim batatom.

Sastojci:

  • 1kg batata (može i malo više, do 1200g)
  • 200g ricotta sira
  • 100g ribanog parmezana
  • 1 prstohvat soli
  • malo papra
  • malo chilli praha
  • malo češnjaka u granulama
  • 130-200 g glatkog brašna

Priprema: 

  1. Zagrijte pećnicu na 200°C.
  2. Batate operite, na par mjesta piknite vilicom i stavite na masni papir.
  3. Pecite u pećnici oko 1 sat; ako su batati manji pecite ih dok ne omekšaju.
  4. Izvadite batate kad su gotovi i pustite par minuta da se ohlade pa ih ogulite i stavite u posudu pa od njih napravite pire. Pire nikako nemojte raditi mikserom ili štapnim mikserom nego drobilicom za pire.
  5. Pričekajte da se pire ohladi u potpunosti.
  6. U drugoj posudi pomiješajte ricottu, parmezan, začine.
  7. Kada se pire od batata ohladio, pomiješajte ga sa smjesom ricotte i parmezana.
  8. Dodajte prvo 130g brašna i zamijesite mekano tijesto. Ako je previše mekano ili ljepljivo dodajte još malo brašna.
  9. Podijelite tijesto na 4 ili 8 dijelova, zarolajte i režite njoke željene veličine.
  10. Kuhajte u slanoj vodi dok njoki ne izvire na površinu.
  11. Poslužite uz omiljeni umak ili samo s maslacem i parmezanom.

Ja sam oduševljena koliko je to fino. Jedan dio sam zamrznula za drugi put.

Mi smo jeli s umakom od gljiva i vrhnja.

Idi na 24sata