Zbog toga sam si odlučila darovati ovaj zaista prefini i vrlo sočni kolač od mrkve i kokosa koji jedem već peti dan. A sigurno će sočnost potrajati i punih tjedan dana, pa vam svakako preporučujem da isprobate ovaj recept.
Pravim mali test da vidim koliko dugo ostaje sočan i svjež. Testiran i na kolegama, uspješno je položio. Krema od sira odlično se slaže uz ovaj kolač, ali može i bez nje. Ja sam jedan dio smjese ispekla u maloj modli od papira pa ga jedemo bez fila, ujutro i poslijepodne uz kolač. Bitno je pažljivo ga peći i po potrebi malo smanjiti temperaturu, ali svakako staviti papir za pečenje nakon cca 20 minuta pečenja, inače bi bio pretaman. E pa dobar tek, a svim hrabrim ženama i muškarcima koji se odluče ispeći ovu ljepoticu stojim na raspolaganju za dodatne informacije.
Sastojci:
- 250g brašna (prosijati)
- 30g praška za pecivo
- 1 čajna žlica cimeta
- Pola čajne žlice muškatnog oraščića
- 1 čajna žlica vanilije (mahuna vanilije)
- 120g kokos raspela
- 5 jaja
- 180g šećera
- 150g ulja
- 500g ribane mrkve
- 125g grožđica mariniranih u rumu
Postupak:
Jaja i šećer izmutiti mikserom te dodati ulje. U drugoj posudi pomiješati brašno, kokos, cimet, muškatni oraščić, vaniliju, prašak za pecivo. Obje smjese mikserom na najmanjoj brzini pomiješati. Dodati naribanu mrkvu i na kraju grožđice.
Kalup za pečenje napuniti do 2/3 visine i staviti peći na 170 C, 40-50 minuta, ovisno o pećnici.
Drvenim štapićem provjeriti je li pečeno. Po potrebi nakon 20-25 minuta pečenja staviti papir za pečenje preko kolača da ne potamni. S obzirom da ja kuham i pečem ponajviše po okusu, preporučujem da probate tijesto prije pečenja, možda ćete htjeti više vanilije, cimeta ili muškatnog oraščića.
Za kremu od sira:
- 300g svježeg sira
- Sok od limuna
- 100g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
Postupak:
Sir i limunov sok i koricu izmiješati mikserom te dodati šećer u prahu i vanilin te dobro promiješati.
Svaki kolač prerezati dva puta i iskoristiti ukupno 3 dobivena koluta, a ostala pojesti nakon napornog dana uz šalicu kave ili čaja. Filovati kremom od sira.
Na vrh i okolo kolača također rasporediti kremu te ukrasiti po želji slatkim uskršnjim jajima ili ukrasima od fondana.
Izvorni recept potražite ovdje.
O autorici:
Moje ime je Inga. Moje drugo Ja rođeno je 31.1.2017. i zove se Feeding-art. Slavonka sam na privremenom radu gdje me miris hrane ponese, trenutno u Münchenu. Magistra ekonomije, kuharica, fotograf i hedonista. Obožavam kuhati i prodavati, isprobavati nove okuse. Pored hrane ide i malo (ne)tipičnih ženskih razmišljanja i poneko sportsko iskustvo. Osim na blogu, pratiti me možete i na Facebooku.