Povrtno me obilje, što s placa što iz maminog/bakinog vrta, polako pretvara u sve većeg biljojeda, te me svaki dan nadahnjuje za neki novi recept.
Vidi originalni članak
Trenutno sam u fazi eksperimentiranja s načinima pripreme i začinima, te je od svih testiranih recepata proizašao ovaj: moja verzija provansalskog povrća (a da nije ratatouille ili pistou). Zapravo se radi o povrću pobacanom u peku, dobro začinjenim i s većom količinom češnjaka. Trenutno sam u fazi čežnje za Provansom i receptima toga kraja, inspirirana knjigom Mala pariška knjižara.
Sastojci:
- 2 mrkve
- 2 tikvice
- pušlek šparoga (hvala mama)
- 1/4 cvjetače
- 4 rajčice
- 8 češnja češnjaka
- povrtni temeljac
- majčina dušica
- ružmarin
- lavanda
- sol, papar
- limun
- bosiljak
- maslinovo ulje
Priprema:
- Povrće dobro oprati i nasjeckati: mrkve na kolutiće, cvjetaču na cvjetiće, tikvice na kockice, rajčice na četvrt (ja ih narežem prve, pa zasladim s tek prstohvatom šećera, čisto da postanu ukusnije budući da im još nije prava sezona) i šparoge na kolutiće (vrhove ostavite cijele).
- Stavite povrće u peku, dodajte oguljeni i zgnječeni češnjak, žlicu majčine dušice, žličicu ružmarina, prstohvat lavande, sol i papar te dobro promiješajte.
- Prerežite limun pa pola istisnite preko povrća, a pola stavite u sredinu peke. Natrgajte svježi bosiljak.
- Zalijte s 2 dcl povrtnog temeljca i začinite s maslinovim uljem. Poklopite (ako nemate peku, samo sve stavite u dublji protvan i pokrijte čvrsto aluminijskom folijom) i stavite u pećnicu na 180 Celzijevih na sat vremena.
- Kad je gotovo, maknite limun i kuhane listove bosiljka (služe samo za aromu), pokapajte s malo ulja i natrgajte svježe listove bosiljka.
- Na vrh povrća možete staviti i komad mesa (ja često stavim piletinu) dok se kuha, pa će meso biti aromatično i sočno. Servirajte kao prilog.
-
Možete uz to napraviti dresing od svježeg bosiljka, maslinovog ulja, limuna, vode, češnjaka i soli te preliti preko povrća.
U slast!
Izvorni recept pročitajte ovdje.
O autorici: