To je to što me zanima!

Lagani i šareni 'vege' obrok: Povrtna provansalska peka

Povrtno me obilje, što s placa što iz maminog/bakinog vrta, polako pretvara u sve većeg biljojeda, te me svaki dan nadahnjuje za neki novi recept.
Vidi originalni članak

Trenutno sam u fazi eksperimentiranja s načinima pripreme i začinima, te je od svih testiranih recepata proizašao ovaj: moja verzija provansalskog povrća (a da nije ratatouille ili pistou). Zapravo se radi o povrću pobacanom u peku, dobro začinjenim i s većom količinom češnjaka. Trenutno sam u fazi čežnje za Provansom i receptima toga kraja, inspirirana knjigom Mala pariška knjižara.

Sastojci:

  • 2 mrkve
  • 2 tikvice
  • pušlek šparoga (hvala mama)
  • 1/4 cvjetače
  • 4 rajčice
  • 8 češnja češnjaka
  • povrtni temeljac
  • majčina dušica
  • ružmarin
  • lavanda
  • sol, papar
  • limun
  • bosiljak
  • maslinovo ulje

Priprema:

  • Povrće dobro oprati i nasjeckati: mrkve na kolutiće, cvjetaču na cvjetiće, tikvice na kockice, rajčice na četvrt (ja ih narežem prve, pa zasladim s tek prstohvatom šećera, čisto da postanu ukusnije budući da im još nije prava sezona) i šparoge na kolutiće (vrhove ostavite cijele).
  • Stavite povrće u peku, dodajte oguljeni i zgnječeni češnjak, žlicu majčine dušice, žličicu ružmarina, prstohvat lavande, sol i papar te dobro promiješajte.
  • Prerežite limun pa pola istisnite preko povrća, a pola stavite u sredinu peke. Natrgajte svježi bosiljak.

  • Zalijte s 2 dcl povrtnog temeljca i začinite s maslinovim uljem. Poklopite (ako nemate peku, samo sve stavite u dublji protvan i pokrijte čvrsto aluminijskom folijom) i stavite u pećnicu na 180 Celzijevih na sat vremena.
  • Kad je gotovo, maknite limun i kuhane listove bosiljka (služe samo za aromu), pokapajte s malo ulja i natrgajte svježe listove bosiljka.

  • Na vrh povrća možete staviti i komad mesa (ja često stavim piletinu) dok se kuha, pa će meso biti aromatično i sočno. Servirajte kao prilog.

  • Možete uz to napraviti dresing od svježeg bosiljka, maslinovog ulja, limuna, vode, češnjaka i soli te preliti preko povrća.

U slast! 

Izvorni recept pročitajte ovdje

O autorici: 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • PRCO 24.05.2017.

    Oko pola kila janjetine bi sasvim upotpunilo ovaj obrok

  • 24.05.2017.

    Može...ali uz šniclu:-))

Komentiraj...
Vidi sve komentare