To je to što me zanima!

Kolumna Čuture: U samo četiri godine odgojio 17 NBA igrača

Calipariju je kroz ruke prošlo ukupno 30 NBA igrača, od toga 17 na Kentuckyju u samo četiri godine. U toj igri apsurda ima plaću od 5,5 milijuna $ trenirajući amatere
Vidi originalni članak

Čovjek koji je dokazani proizvođač NBA igrača - opet je uspio. John Calipari sa sveučilištem Kentucky došao je do NCAA Final Foura, gdje ga apsolutno nitko nije vidio. Pazite, tip iz sezone u sezonu okuplja nove i nove generacije klinaca, koji u pravilu odlaze među profije nakon prve godine. 

Nekakva posudba ili iznajmljivanje igrača... I ismijavanje pravila, koja više ne dopuštaju odlazak u NBA izravno iz srednje škole, kao što su tamo svojedobno išli Kobe Bryant, LeBron James ili Kevin Garnett. Kentucky je prolazna postaja, a Calipari je magnet za talentirane klince upravo zbog takvog pristupa. Prva petorka, koja je na putu do Final Foura izbacila prvake (Louisville) i doprvake (Michigan), sastavljena je od studenata prve godine, niti jedan nije stariji od 19 godina, pa zakonski moraju čekati još dvije godine da bi pivom proslavljali pobjede. Baš kao i Derrick Rose, Tyreke Evans, John Wall ili Brandon Knight prije njih - Calipariju je kroz ruke prošlo ukupno 30 NBA igrača, od toga 17 na Kentuckyju u samo četiri godine. 

U toj igri apsurda Calipari ima godišnju plaću od 5,5 milijuna dolara trenirajući amatere, koji su podložni sankcijama ako se taj amaterizam krši. I nije najplaćeniji trener studenata; Mike Krzyzewsky s Dukea, ujedno izbornik američkih nacionalnih selekcija od 2006. do danas, prima 7,2 milijuna dolara. Usporedbe radi, trener Los Angeles Clippersa Doc Rivers najbolje je plaćeni trener u NBA ligi. Ima sedam milijuna, a Gregg Popovich iz Spursa dobiva šest milijuna dolara. 

Najplaćeniji trener u američkom sportu uopće je Sean Payton, koji ima petogodišnji ugovor s New Orleans Saintsima (football) vrijedan osam milijuna godišnje. Hm, možda bi Linić mogao zamoliti te momke da nam malo pomognu u prevladavanju deficita, i mogao bi ostaviti nas proletere na miru.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare