Dugogodišnja stomatologinja Vesna Barac Furtinger u svojoj kolumni "Čuvaj zube, skupi su" svakoga tjedna otkrivat će nam manje poznate stvari o kvarenju zuba, hitnim situacijama, utjecaju piercinga i brojnim drugim zanimljivim temama. Imate li pitanja za nju, šaljite ih na mail lifestyle@24sata.hr.
U ovoj kolumni govori o prednostima i nedostacima izbjeljivanja zubi, kao i o štetnostima lako dostupnih metoda izbjeljivanja.
Bijeli zubi sastavni su dio dobrog izgleda. Police s preparatima za njegu zuba nude raznolike preparate, uglavnom u obliku zubnih pasta, za izbjeljivanje zuba. Uz njih su u ponudi i pripravci koji, prema naputku proizvođača, daju izvanredne rezultate. Radi se o proizvodima čiji su rezultati mahom posljedica raznih abraziva u pripravku i ne bi trebali imati štetne učinke na zube. Ovu grupu proizvoda nazivamo izbjeljivačima za kućnu upotrebu.
Hrana koja boji zube
Prije nego odemo na zahvat izbjeljivanja zuba trebamo preispitati svoje prehrambene navike. Iako smo na kraju sezone jagoda, naučimo da je baš jagoda voće koje u sebi sadržava prirodni izbjeljivač zuba. Jednako tako, stručnjaci preporučuju što više sirovog povrća u prehrani ali i pažljiviji odnos spram nekih nama dragih jela. Za ljepšu boju naših zuba, radije ćemo pojesti pitu od jabuka no pitu od višanja . Pripazimo i na boju umaka kojim prelijevamo tjesteninu, svijetli i bijeli umaci trebali bi zamijeniti umake s rajčicom. Iako pijenje čaja u nas nije naročito rašireno, valja upozoriti da čaj itekako mijenja boju zuba, ali isto tako i kava. Tamna pića, razne cole, već su davno izbačene baš u svakoj dijeti, pa tako i ovoj, ali ni crno vino ne djeluje najbolje.Zato ga valja zamijeniti bijelim vinom, a umjesto grickalica, uz njega treba poslužiti sir. Iako je neke prehrambene navike uistinu teško mijenjati, vrlo je važno nakon profesionalnog izbjeljivanja zuba bar 48 sati voditi računa o onome što jedemo.
Jednostavno rečeno, sva tamna hrana i pića umanjiti će rezultate postupka, i zato valja prirediti bijelu ribu, bijelo meso, kravlji sir, bijelu rižu, meki kravlji sir, ali i običnu vodu, tonik, limunadu i mlijeko. Ne možemo li bez alkohola tu je votka, gin i bijelo vino. I ne zaboravimo, cigareta uistinu loše djeluje na zube!
Tretmani izbjeljivanja
Želimo li jače izbijeliti zube, obraćamo se svom stomatologu koji će naše zube pokušati izbijeliti tzv. profesionalnim pripravcima, preparatima čije je djelovanje posljedica raznih koncentracija peroksida u pripravku. Danas se koriste pripravci koji djeluju samo nanošenjem na zube, zatim pripravci koje nakon nanošenja aktiviramo posebnom lampom, te laserski aktivirani pripravci.
Izbor pripravka i metode ovisi o procjeni i iskustvu stomatologa, a provode se isključivo u ordinaciji. Rezultat izbjeljivanja uvijek su svjetliji zubi no prije zahvata, ali to ne mora zadovoljiti pacijenta, koji nerijetko želi izrazito svijetle zube i tu započinje problem.
Naime, stomatolog je u postupku uvijek oprezan i pri postupku se strogo drži uputa o primjeni sredstva. Baš uvijek ćemo radije ponoviti postupak, dočim naši pacijenti očekuju efekt odmah. Ne slušaju što im kažemo i žele baš ono što su vidjeli na nekoj slici ili kod nekog poznanika, ne uvažavajući činjenicu da nisu svi zubi isti.
Nakon postupka izbjeljivanja, žele li pojačati efekt, nastavljaju upotrebu kućnih izbjeljivača, a nerijetko odlaze u drugu ordinaciju na dodatne tretmane, naravno prešućujući da su nedavno već bili na bjeljenju zuba. Posljedice takvih postupaka su sivkasto-plavi zubi, osjetljivi na hladno, i to je znak da se s izbjeljivanjem otišlo predaleko. U zemlji gdje je izbjeljivanje zuba postao „must have“, Americi, za takve zube postoji naziv, toilet bowl theet (zubi poput zahodske školjke), govori se o ovisnosti o izbjeljivanju, a nedavno je o tome govorila i Oprah u svojoj emisiji.
Zato, prije no što se upustite u izbjeljivanje, posavjetujte se sa svojim stomatologom, koristite li neki od izbjeljivača iz trgovine, pokažite ga, znajte da ćete morati mijenjati ispune, jer se oni ne mijenjaju pod djelovanjem sredstva za bjeljenje, kao ni zubne krunice. I nije li rezultat onakav kakav ste očekivali, ne poduzimajte ništa sami! Vaš stomatolog zna dovoljno o izbjeljivanju zuba, te će vas uputiti u za vas najbolju metodu.
Pismo čitateljice:
Poštovanje dr. Furtinger
Iako redovito perem zube, oni unutrašnjosti izgledaju neoprano. žute nakupine me frustriraju iako trljam četkicom koliko je god moguće, ali i dalje izgledaju kao da je nakupina hrane ostala u cijelom nizu zuba. Izvana su uredni, ali s te unutrašnje strane ne mogu objasniti. Četku redovito mijenjam i perem s pastom Sensodyne. Da odem kod zubara da ih očisti? Što učiniti?
Odgovor:
Poštovana, osim profesionalnog čišćenja, očito je da treba otkriti uzrok pojačanog nakupljanja naslaga na unutrašnjoj strani zuba. Uzroci mogu biti različiti, od položaja zuba, različitih nadomjestaka, gustoće sline koja može biti povezana s uzimanjem lijekova, naravno uvijek cigareta iako ju niste naveli. Kada odlučite posjetiti stomatologa, ponesite svoju četkicu, možda je baš ona uzrok bez obzira što je nova. Zubna pasta je samo pomoćno sredstvo i neće rastopiti naslage.
Sa štovanjem
Vesna Barac Furtinger, dr.dent.med.