To je to što me zanima!

Burek od mesa prema ovom receptu osvaja na prvi zalogaj

Ovaj me burek "kupio" kod prvog zalogaja, a ja inače ne biram kupovni burek s mesom, moja je opcija onaj sa sirom...
Vidi originalni članak

Odmah u startu naglašavam da je ovo burek s kupovnim korama, ali predlažem i vama koji ste sada zakolutali očima (hehe), a koji inače volite burek s mesom, odvojite ipak malo svog vremena, pročitajte post i dajte ovom bureku šansu, vjerujem da se nećete razočarati. 

Naglašavam i to da je mene ovaj burek "kupio" kod prvog zalogaja, a ja inače ne biram kupovni burek s mesom, moja je opcija onaj sa sirom (ok, zna se što je THE burek, a i učila je mene moja mama kako se pravi tradicionalni bosanski burek.

Kada sam vidjela recept za brzi burek na Jeleninom blogu, odlučila sam ga i isprobati najviše zato jer moj sin jako voli burek s mesom a ja imam jako velik otpor od kupovine bureka bilo gdje u gradu.

Mojim dečkima i meni je ovaj burek odličan, a dodatni plus je i jednostavna priprema.

Ok, znam ja i sama razvući tijesto, mada, daleko je to još od one lakoće kojom ga je npr. moja baka razvlačila ;) ovo je brža i jednostavnija opcija a rezultat je sjajan.

Našao je ovaj burek još davno mjesto ovdje na blogu, ali kako naslov nije odmah upućivao na konkretno jelo, znam da su neke moje drage prijateljice zapele u potrazi za receptom, haha, pa ovo pišem i njima.

Pa idemo lagano s receptom...

Sastojci:

  • 500 g tanjih kora (za pite i savijače)
  • 250-300 g mljevenog mesa (junetine)
  • 2 glavice luka
  • ulje
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar
  • 250 ml mlake vode
  • 50 ml ulja
  • žličica soli

Priprema:

  1. U većoj tavi, na malo ulja, pirjajte sitno narezani luk. Kada luk malo smekša dodajte meso i pirjajte, uz miješanje, 15 minuta. Posolite i popaprite (ja stavim dosta svježe mljevenog crnog papra).
  2. U lončić s toplom vodom dodajte ulje i sol pa promiješajte.
  3. Okruglu posudu za pečenje lagano namažite uljem, na dno složite 3-4 kore, tako da kore prelaze preko ruba tepsije (vidi se na slikama) a svaku malo poškropite pripremljenom mješavinom vode i ulja. 
  4. Ostatak kora iskidajte na manje, nejednake komade.
  5. Stavite red zgužvanih, iskidanih kora, poškropite ih pripremljenom vodom, po njima rasporedite dio mesnog nadjeva i tako u slojevima stavljajte dok ne iskoristite sve sastojke, ostavite samo 2-3 žlice vode za kraj. Može vam se učiniti da imate previše vode, ali ta količina je potrebna kako kore ne bi ostale suhe.
  6. Zadnji sloj mesa preklopite onim korama koje su ostale izvan ruba tepsije, poškropite preostalom vodom pa stavite burek u zagrijanu pećnicu i pecite 30-40 minuta na 180°C, dok burek ne primi finu boju.
  7. Kada je burek pečen, izvadite ga iz pećnice, preko posude u kojoj ste ga pekli stavite veliki ravni tanjur pa preokrenite tako da burek ostane na tanjuru, režite nakon deset minuta.

Izvorni recept pročitajte ovdje

O autorici:

Ja sam Tanja Pastuović Klaić i autorica sam bloga 'COOKam i guštam'. Volim jednostavno pripremljenu hranu, ali izazov su mi i složenija jela. Uvijek se trudim kuhati u skladu sa sezonom i koristiti svježe i kvalitetne namirnice. Osim na blogu, pratiti me možete i na Facebooku te Instagramu

 

Idi na 24sata