Velik sam fan teških zasitnih kruhova uz lagani čušpajz ili ujušak. Nakon vikenda koji je najčešće kalorijski nabijeniji od ostatka tjedna, ponedjeljkom se vraćam u normalu s nečim laganim na žlicu uz dobar komad kruha. Tako je nastao i ovaj recept koji je zapravo nešto između kukuruznog kruha i kolača, a odličan je za servirati uz plate narezaka, čušpajze, salate i jaja.
Sastojci za 8-10 porcija:
- 325 g kukuruzne krupice
- 90 g glatkog brašna
- 250 ml mlijeka
- 1 žličica praška za pecivo
- 4 jaja
- 1 konzerva (400g) kukuruza
- 2 žlice rastopljenog maslaca ili maslinova ulja
- 200 g sira (gauda, cheddar, trapist, ja koristim Taborgradski od mljekare Veronika)
- sol, papar
Priprema:
- Umutite dobro jaja pa dodajte mlijeko, kukuruznu krupicu, brašno, prašak za pecivo, rastopljeni maslac ili maslinovo ulje i dobar prstohvat soli i papra pa dobro pomiješajte u gustu smjesu.
- Dodajte kukuruz i naribani sir pa lagano umiješajte u smjesu.
- Lim za pečenje (ja koristim kockasti cca 20×25 cm međutim možete i okrugli za kolače, dapače) premažite maslacem pa oblijepite papirom za pečenje. Ulijte u lim i poravnajte.
- Pecite pola sata u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva.
- Ostavite da se ohladi 10 minuta pa narežite na kocke ili kriške.
- U smjesu možete dodavati i čili, prženi luk, mješavinu začinskog bilja, ovaj kruh lijepo prenosi druge okuse.
Neka je u slast,
T.
Adaptacija recepta: J. Oliver Comfort food, str. 128
Izvorni recept pronađite ovdje.
O autorici:
Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tu, tu, pa čak i tu.