Lijeska od davnina raste na područjima Europe i Azije u pojasu umjerene klime.
Ova grmolika biljka koja doseže 3-8 m visine ima obrnuto jajaste listove dužine 6-12 cm prekrivene malim dlačicama.Mljeveni lješnjaci mogu djelomično ili u potpunosti zamijeniti brašno u kolačima.
Cvjetovi se stvaraju rano u proljeće, prije listova. Svaki cvijet može biti muški ili ženski. Muški je cvijet žut i dugačak 5-12 cm, a ženski vrlo mali, velikim dijelom skriven u pupoljku, samo s kratkim svijetlocrvenim laticama (1-3 mm) koje izlaze van.
Plod je orašasto voće (lješnjak) koje sazrijeva u malim grozdovima, oko 1-5 komada u svakom. On je sa svih strana zaobljen, 15-25 mm dugačak i 12-20 mm širok, žutosmeđe boje s malo bljeđim urezom na sredini.
Ljekovitost lješnjaka
Lješnjak spada u skupinu orašastih plodova i zahvaljujući svojoj velikoj popularnosti diljem svijeta zastupljen je u mnogim receptima i proizvodima. Koliko je popularan govori nam činjenica da se u svijetu svake godine proizvede preko 800 tisuća tona lješnjaka.
Lješnjaci su, kao i ostali orašasti plodovi, vrlo zdrava i korisna namirnica. Osim što imaju veliku hranjivu vrijednost, smanjuju i od pojave raka, srčanih oboljenja ili dijabetesa, mogu usporiti starenje. Jedite lješnjake što češće, po mogućnosti svakodnevno.
Čuvanje i primjena lješnjaka
U našim krajevima lješnjak je vrlo rasprostranjen pa ga nije teško naći u trgovinama ili na tržnicama.
Lješnjake možete kupiti u ljuski ili očišćene. Najduže će trajati ako ih čuvate u ljuski, čvrsto zatvorene u plastičnoj posudi ili vrećici. Ako ih držite u hladnjaku, lješnjaci će ostati upotrebljivi do godinu dana. Lješnjaci koji nisu u ljusci imaju znatno kraći vijek trajanja pa ih u hladnjaku možete čuvati maksimalno šest mjeseci.
Osim u raznim kremama, kolačima i tortama, lješnjaci se mogu koristiti i u juhama, nadjevima, tjesteninama, sladoledima, umacima.