Šipak je plod biljaka koje se u botanici nazivaju rod Rosa. Grm šipka ima oštre bodlje. Listovi su ovalnog oblika i nazubljeni, ali oblik varira ovisno o vrsti. Cvijet vrsti šipka koji raste u Europi je bijele ili svijetlo ružičaste boje. U prirodi rastu na gotovo cijeloj sjevernoj polutci Zemlje, a najviše vrsta raste u Euroaziji i sjevernoj Africi, tek nekoliko u Sjevernoj Americi, a zanimljivo je da ih na južnoj polutci u prirodi nema.
Najčešće ovalnog oblika, narančasto crvene boje, ali može biti žute do tamno ljubičaste i crne boje. Slatko-kiselog okusa, bere se u rujnu, listopadu i studenome. Koristi se svjež i osušen, a očišćen od koštica i dlačica može se konzervirati i zamrzavanjem kao i kuhanjem pekmeza.
Šipak ima puno vitamina C, najviše nakon crnog ribizla. Osim vitamina C sadrži i vitamine A, D i E, masne kiseline i antioksidante.
Šipak je jako zdrav, otklanja malaksalost, umor, slabokrvnost i pomaže kod upala. Pravo voće za podizanje imuniteta pred zimu!