To je to što me zanima!

Pećinari - neobični sisavci koji su nekad bili veliki kao konji

Jeste li već čuli za pećinare? To vam je jedna od najneobičnijih vrsta sisavaca. Najbliži su im rođaci slonovi. Imaju odličan sluh i pamćenje
Vidi originalni članak

Na prvi pogled izgledaju poput glodavaca ili zečeva s kratkim ušima. Imaju i kratku njušku, a neke vrste i kratki rep. U svijetu postoje tri vrste pećinara - stepski, planinski i šumski. Nastanjuju Afriku i Bliski istok. 

Najbliži su im rođaci slonovi. S obzirom na njihovu današnju veličinu, to može izgledati čudno, ali treba reći da su nekad pećinari bili puno veći - veliki poput današnjih konja. Blisko su povezani i s morskim kravama. Prvi pećinari živjeli su prije 30 milijuna godina.

Zanimljivi su jer na stražnjim nogama imaju četiri, a na prednjima samo tri prsta. Jako su spretni pa s lakoćom skaču po drveću i stijenama. Na tabanima imaju debele gumaste jastučiće navlažene izlučevinama žlijezda zbog kojih tabani bolje prijanjaju uz podlogu i ne kližu se. Na nogama imaju papke, odnosno nokte koji su poput malih papaka. 

Unutarnji prst na stražnjim nogama ima kandžu. Mogu narasti do pola metra, a teže oko pet kilograma. Imaju 34 zuba, a posebno su im veliki sjekutići. Hrane se lišćem, travama, voćem i bobicama, ali ponekad jedu i kukce. Ne vole hladnoću i kišu. Ako im vrijeme nije po volji, neće ni promoliti noseve iz svojih skrovišta. 

Njihovi prirodni neprijatelji su orlovi, leopardi, pustinjski risovi i zmije. Pećinari žive u skupinama koje predvodi stariji mužjak. U svakoj skupini ih je 80-ak. Kad u blizini nema neke opasnosti, jako su bučni i društveni.

Kao i slonovi, pećinari imaju odličan sluh i pamćenje. Njihovi gornji istaknuti očnjaci podsjećaju na kljove.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare