Odrasli uživaju ispijajući šalicu kave. No što je kod nje toliko ukusno i primamljivo? Ako vam je mama ponekad ulila u mlijeko nekoliko kapi tog aromatičnog napitka, shvatili ste da je vrlo gorak (ako nije zaslađen). No obožavaju ga milijuni ljudi diljem svijeta jer je taj crni napitak izrazito jak i pun kofeina, tvari koja razbuđuje i ima snažno djelovanje na mozak. Kofeina također ima i u nekim gaziranim pićima, na primjer, Coca-Coli, ali i biljci guarani. U prevelikim količinama može uzrokovati glavobolju, drhtanje ruku, nesanicu ili dehidraciju.
Crni napitak se dobiva iz zrna kave koja rastu na grmu ili stablu biljke kava. Kava raste u toplim i vlažnim područjima. Dvije najpoznatije vrste kave koje se prže i poslije se od njih priprema vruć napitak su arabica koja se uzgaja u Brazilu, te robusta, koja uglavnom raste u Africi. Ta tropska biljka ima tipične crvene i bijele listove kad cvjeta, a plod je crvene boje i nalik je na trešnju. U njemu su samo dvije sjemenke koje su najprije zelene boje, zatim žute i crvene, i na kraju, kad potpuno dozriju, crne.
Da bi se dobila “kava” sjemenke se prže i melju, a prah se nakon toga kuha ili pari. Kava je najprije rasla u pokrajini Kaffa u Etiopiji, a legenda kaže da je napitak koji danas pije 50 posto Hrvata otkrio pastir Kalid koji je primijetio da su mu koze “živahne” nakon što obrste crvene bobice kave.
Ceremoniju pripreme, serviranja i ispijanja kave razvili su Arapi. Isprva se koristila kao lijek, a poslije postala dio religijskih obreda.