To je to što me zanima!

Kultura ispijanje čaja u nekim je zemljama pravi ritual

Mnogi čaj piju tijekom zime kad je hladno ili da zaliječe prehladu. U Engleskoj je ispijanje čaja pravi mali ritual bez kojeg velik broj Britanaca uopće ne može zamisliti dan
Vidi originalni članak

Mnogi od vas čaj piju tijekom zime kad je hladno ili da bi zaliječili prehladu, dok je u Engleskoj ispijanje čaja pravi mali ritual bez kojeg velik broj Britanaca uopće ne može zamisliti dan.

Povijest čaja počinje prije više od 4 tisuće godina. Prema jednoj legendi, kineski car Shen-Nong otkrio je tajnu pripreme ovog napitka prilikom jednog od svojih mnogobrojnih lovačkih izleta godine 2737. pr. Kr. Kada je htio prokuhati nešto riječne vode u posudu na vatri mu je vjetar donio jedan list sa stabljike čaja koja je tu u blizini rasla. Voda u posudi je brzo promijenila boju i do careva nosa je došao neobičan i njemu nepoznat miris. Radoznalo je popio nekoliko gutljaja tekućine i bio je oduševljen aromom, a i vrlo brzo je osjetio osvježenje i umor od dugotrajnog lova je nestao.

Ipak, vjerojatno prvi svakodnevni uživatelji pijenja čaja su bili budistički monasi koji su ga koristili kao napitak meditacije koji pospješuje tjelesni mir i budi duševnu energiju. Zbog toga je svojevremeno čaj bio uzgajan uglavnom u vrtovima budističkih samostana.

Prvi spomen čaja u Europu donosi jedan arapski putnik u svojim zapisima iz 9. st., a taj se napitak spominje i u zapisima Marka Pola. Ipak, svoj pravi susret s čajem Europa doživljava tek nakon velikih geografskih otkrića i to kada su ga 1610. godine kući ponijeli nizozemski pomorci. Iz Nizozemske upotreba čaja širi se na Rusiju, Francusku i ostatak Europe, a u Ameriku dolazi tek polovinom 17. st. Zbog svoje skupoće bio je vrlo popularan među europskom aristokracijom, a navika uživanja poslijepodnevnog čaja najvjerojatnije potječe iz Francuske.

U drugoj polovici 17. stoljeća zahvaljujući Charlesu II – koji je dio mladenačkog života proveo u Hagu, kamo je preselio za vrijeme engleskog građanskog rata – engleska trgovačka mornarica napokon  je počela uvoziti čaj. 

Nije trebalo proći mnogo vremena pa da se običaj pijenja čaja rapidno proširi cijelom zemljom – i da čaj postane uobičajeno piće i uz engleski doručak. Nije posve jasno odakle je, međutim, potekao običaj uživanja u čaju u popodnevnim satima. Za vrijeme vladavine kraljice Viktorije (na prijestolju 1837-1901), njezine su pratilje, navodno, imale vrlo velikih problema izdržati od prilično oskudnog ručka do i dalje velike, obilne dvorske večere. Jedna od njenih pratilja, vojvotkinja od Bedforda, Anna Maria Stanhope, navodno je prva počela tražiti da joj se popodne, oko četiri-pet, servira čaj i nešto kruha.

U visokom društvu takva tradicija održana je do danas pa se uz kolačiće najčešće poslužuju manji sendviči punjeni sirnim namazom i svježim krastavcima, ali ima i puno varijacija na temu. Sredinom 19. stoljeća kasni poslijepodnevni ili ranovečernji čaj pretvorio se u izdašni obrok. Domaćini bi se natjecali u količini i izboru jela prema čemu bi pokazivali svoje imovinsko stanje. 



Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare