Kako su nastale palačinke?
Jeli su ih još stari Grci i Rimljani, a zvali su ih Alita Dolcia (nešto slatko). Ali ova jednostavna slastica nije izgledala kao danas, nego je bila mješavina omleta od jaja i pogačica, nešto kao današnje vafle. Dodavali su im voće, lješnjake i med, a u slanoj varijanti sir, ribu i meso.
Slina štiti naše zubiće
Dnevno se izluči do jedne i pol litre sline. Slina podmazuje zube kako se ne bi oštetili kod zagriza pa milimetarski sloj sline obavija cijelu usnu šupljinu. Sastavljena je od 98 posto vode i dva posto aktivnih tvari. Sadrži enzime i minerale koji štite zube od bakterija.
Poljički soparnik
Poljički soparnik je tanka pogača od beskvasna tijesta s blitvom, maslinovim uljem i češnjakom. Peče se na otvorenom kamenom ognjištu. Danas je specijalitet, a nekad je bilo sirotinjsko jelo Dalmatinske zagore.