Promatrajući uzgoj povrća u eko-vrtu, koji je u proljeće “niknuo” u dvorištu Osnovne škole “Davorina Trstenjaka” u zagrebačkom Trnju, osnovci su naučili mnogo o zdravoj hrani i kako se uzgojem štedi. Alat, sadnice i organsko sjeme dobili su iz donacije pa im je ostalo samo iskrčiti teren te uzeti lopate i motike u ruke. Ugodno ih je iznenadilo kada je u lipnju ove godine odjednom sve “nabujalo”...
- Uzgojili smo rajčice, kelj, blitvu, mrkvu, peršin, bundeve i začinsko bilje, a povrće od nametnika zaštitili smo cvijećem - rekla je profesorica Ivana Bracanović i dodala da ponekad plodovi završe i u školskoj kuhinji. U ljeto su vrt redovito zalijevali i profesori, roditelji i djeca.
- Jako volim čeprkati u školskom vrtu, a mnogo sam naučila i kod bake u vrtu gdje sam pliijevila i čupala travu - kaže Lara (11), a Nika (11) dodaje da je okusila cherry rajčice iz vrta i zaključila da su da su vrlo male, ali jako slatke i sočne te mnogo bolje nego one iz dućana.
Uskoro planiraju napraviti i plastenik. Učenici 5.b razreda rekli su nam da nikad ništa nije pokradeno ili uništeno u vrtu, a u održavanje vrta su se uključili su se čak i susjedi.