To je to što me zanima!

Bajadera, Vegeta i čokolada s rižom su hrvatski proizvodi

Sigurni smo da vaše mame, a i tate, kada kuhaju koriste začin koji se zove Vegeta. To je jedan od najpoznatijih začina na svijetu, a nastao je u Hrvatskoj
Vidi originalni članak

Sigurni smo da vaše mame, a i tate, kada kuhaju koriste začin koji se zove Vegeta. To je jedan od najpoznatijih začina na svijetu, a nastao je u Hrvatskoj. 

Vegeta je rođena 1959. godine, a za njezin izum zaslužna je profesorica Zlata Bartl. Ona je radila za tvrtku iz Koprivnice koja se zove Podravka i koja i danas proizvodi Vegetu. U prve dvije godine proizvedeno je 16 tona Vegete, a prve strane zemlje u koje su je izvezli bile su Mađarska i Rusija. Iako se na početku zvala Vegeta 40, od 1971. godine zove se samo Vegeta. 

Vegeta je mješavina raznih začina i povrća, a danas je poznata u cijelom svijetu. Osim soli njezini sastojci su i sušeno povrće, među kojim su mrkva, celer, luk i peršin. 

Bajdera je izvorni hrvatski proizvod

Sigurno svi volite grickati bajaderu. Popularni proizvod tvornice čokolade Kraš prodaje se više od 50 godina. Jedna je od najpopularnijih Kraševih slastica, a ima i oznaku Izvorno hrvatsko. 

Bajadera je pralina od nugata, a obogaćena je bademom, lješnjacima ili orasima. Ima specifičan i prepoznatljiv okus. Rijetki su oni koji se ne vole zasladiti ovom slasticom. Poznata je diljem svijeta. 

Mikado je prva čokolada s rižom na svijetu

Ako se volite zasladiti i čokoladom s rižom sigurno ste nekad jeli Mikado. Proizvodi ju hrvatska tvrtka Zvečevo i to je prva čokolada s rižom na svijetu. Proizvodi se još od 1964. godine i za mnoge je najbolja čokolada s rižom. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • troll_troll 14.06.2014.

    Cokolada s rizom i onda stavite sliku cokolade ljesnjacima. Svaka cast.

  • Kaolin 14.02.2014.

    Mama mi je rekla da je Vegetu izumio tim koji je u početku vodila profesorica Bartl, a poslije ju je dorađivao/popravljao/osuvremenjivao jedan drugi tim. Da, to je hrvatski proizvod, ali trebao je spomenuti sve koautore http://hrcak.srce.hr/search/?q=bartl http://www.ftb.com.hr/51/FTB_51-4_577-579.pdf http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=171577

Komentiraj...
Vidi sve komentare