To je to što me zanima!

Ananas je jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu

Nazivaju ga ‘kralj voća‘. Priroda mu je podarila bogatu krunu od lišća i sadrži veliku količinu vrijednih sastojaka. Može proizvesti mirisni ružičasti ili divan crveni cvjetić
Vidi originalni članak

Ananas je podrijetlom iz Amerike, ali se danas uzgaja širom svijeta. Daje krupne, mesnate plodove koji se koriste svježi ili se konzerviraju. U Južnoj i Srednjoj Americi koristio se kao lijek te u ishrani i proizvodnji vina. Ananas se uvrštava među najljekovitije biljke te je kod njega sve upotrebljivo i korisno za naš organizam. List ananasa može se koristiti za čaj. Poseban je jer se može uzgajati i kao sobni cvijet. Biljka može proizvesti mirisni ružičasti ili crveni cvjetić koji nosi mali plod. Kao sobna biljka obožava temperaturu koja se mora kretati oko 15 stupnjeva i mora imati puno svjetlosti. Ako mu se zadovolje svi uvjeti, njegovi listovi dobit će lijepu ružičastu boju. 

Više vrsta ananasa

Postoji više vrsta ananasa. Ananas comosus, ako je uzgojen, ima bodljikave listove u obliku mača koji mogu biti dugački više od jednog metra. A. c. variegata izgleda prekrasno jer su joj listovi raznobojni, iako malo kraći. Mogu poprimiti različite nijanse zelene, žute i ružičaste boje. A. ananasoides je lijepa vrsta s tamnozelenim, blago savijenim i dugim (45 cm) listovima.

A. bracteatus je vrsta kojoj je potrebno čak osam godina da dosegne visinu od jednog metra. Rijetko cvjeta, a njegov cvijet jako podsjeća na lavandu. Plodovi su veliki i smeđi.

Južnoamerički Indijanci su mu dali ime

Ananasu su ime dali južnoamerički Indijanci. U prijevodu njegovo ime znači “miomirisan izvrstan plod”. 

Zastupljen je u cijelom svijetu. Vrlo je ukusan i zdrav.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare