Hrvatska i GMO - Znamo li što jedemo?
Hrana koja sadrži genetski modificirane organizme (GMO) tema je koja podiže puno prašine posljednjih godina kako u znanstvenim krugovima tako i u široj javnosti. Bez obzira na mnogobrojne prednosti koje očigledno donosi (osiguravanje dostatne količine hrane u svijetu), potencijalno negativni učinci na zdravlje ljudi od kojih se često spominju smanjene prehrambene vrijednosti, alergije, toksičnost pa i kancerogenost, još uvijek nisu dovoljno istraženi.
Stoga i ne čudi činjenica da sve veći broj kupaca preferira kupovati potpuno prirodne proizvode koji ne sadrže GMO sastojke. U Hrvatskoj zakon nalaže da svaki proizvod koji sadrži više od 0,9 posto genetski modificiranog organizma, bude jasno označen kao takav. No, s druge strane, proizvodi koji uopće ne sadrže GMO ne moraju biti označeni i često ih je teško razlikovati.
Neke zemlje članice Europske unije samoinicijativno su donijele posebne zakone kojima dodjeljuju GMO-Free oznake proizvodima bez GMO-a, za proizvodnju kojih se u cjelokupnoj proizvodnji, od farme do zapakiranog proizvoda, koriste isključivo kontrolirani sastojci bez genetski modificiranih organizama. Tako primjerice u Austriji postoji kodeks hrane koji propisuje dodjelu etikete „Gentechnik-frei“ (GMO-Free). Upravo je takvu oznaku, da je proizvod u potpunosti od prirodnih sirovina, po prvi put u Hrvatskoj dobila piletina Cekin varaždinske Vindije.
Certifikaciju je provela ovlaštena certifikacijska kuća „agroVet“ iz Austrije prema standardu kodeksa za definiranje proizvodnje GMO FREE i prema austrijskom pravilniku o prehrambenim proizvodima. Koka d.d., članica Poslovnog sustava Vindija, tako je svoju riznicu međunarodnih certifikata kvalitete i sigurnosti proizvoda obogatila još jednim vrijednim certifikatom – GMO FREE za pileće meso robne marke Cekin.
Direktor Industrije mesa Koka, Nenad Klepač tom je prilikom izjavio: "Suvremeni su potrošači svakodnevno zasuti obiljem raznovrsnih informacija o kvaliteti hrane i zato smo im željeli omogućiti da jednostavno prepoznaju kvalitetan proizvod koji sadrži isključivo prirodne sirovine. Kvaliteta pilećeg mesa Cekin rezultat je stalne kontrole proizvodnje u svakom koraku od polja do stola. Samo u dva Kokina laboratorija ove će godine biti izvedeno više od 75.000 različitih analiza, uz redoviti monitoring u akreditiranim državnim laboratorijima – a sve s ciljem osiguranja ispravnosti i najviše kvalitete naših proizvoda. Vindija je tome dodatno dala suglasnost austrijskoj tvrtci za stalan ili povremeni nadzor cijeloga tijeka proizvodnog procesa. Prve količine pilećeg mesa Cekin GMO FREE pripremat će se i isporučiti za već tradicionalno poznate kupce u Austriji."