To je to što me zanima!

VIDEO s maslačkom postao je viralan! Što se dogodi kada ga uronite u vodu? Nećete pogoditi

Inače, nakon oplodnje, žuti dijelovi cvijeta polako se suše, a formira se bijela kugla sastavljena od mnogobrojnih 'padobrančića'...
Vidi originalni članak

Video s bijelim, pahuljastim maslačkom privukao je više od tri milijuna korisnika Facebooka u tri dana. Autor videa izveo je pokus i uronio ga u čašu vode. Što li se onda dogodilo s maslačkom?

GUGLANJE DIJAGNOZA Viralni hit: Dalmatinci se smiju poruci na vratima ambulante

Inače, nakon oplodnje, žuti dijelovi cvijeta polako se suše, a formira se bijela kugla sastavljena od mnogobrojnih 'padobrančića'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Autor videa uronio je maslačak u vodu, a kada ga je izvadio iz vode... bio je u prvobitnom stanju. 

'Kako je ova magija moguća?', upitao je pratitelje. 

'NE ZOVITE AKO JE SMIJEŠNO' FOTO Nevjerojatno! Pogledajte garsonijeru od 18 kvadrata koju prodaju za 90.000 € u Zagrebu

- Fenomen koji promatrate je zbog hidrofobnih svojstava sjemenki maslačka. Sjemenke maslačka imaju prirodni omotač od sitnih dlačica i voštanih površina koje odbijaju vodu. Kada se urone u vodu, oko sjemenki se stvara tanki sloj zraka koji sprječava da voda dođe u izravan kontakt s njima. Ovaj efekt je poznat kao 'Lotus efekt', koji uzrokuje da se voda skuplja i odbije umjesto da se upije. Dakle, kada se maslačak potopi u vodu i zatim izvadi, sloj zraka ga održava suhim, čineći da izgleda kao da uopće nije dotaknuo vodu. To je prirodni primjer superhidrofobnosti - objasnio je jedan komentator. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare