To je to što me zanima!

VIDEO Ogromna zmija uplašila Hercegovinu, stručnjak otkrio koja je vrsta. 'Uznemirujuće je!'

Prirodni neprijatelji, osim ljudi, su im mačke, psi, ptice grabljivice, druge zmije, ježevi, kune i jazavci. Ona jede malene glodavce, ptice, šišmiše. Živi od 25 do 30 godina...
Vidi originalni članak

Pojavila se snimka na kojoj je zmija duga tri metra navodno u okolici Mostara u susjednoj Bosni i Hercegovini. Dugačka i debela zmija visi s grane, a video je uznemirio regiju. Mnogi su se upitali koja je to vrsta. Nagađali su i da je kravosas. 

- Ovo je uznemirujuće - komentirali su ljudi po društvenim mrežama.

BLIJEŠTE U SVIM BOJAMA VIDEO Pogledajte najšokantnije kuće Balkana: Pršti od zlata, mramora, Versacea, Guccija...

POGLEDAJTE VIDEO:

Snimku je prokomentirao ravnatelj ZOO vrta Zagreb, Ivan Cizelj, koji je dugo godina bio kurator za zmije. Za Jutarnji list kaže kako je snimka nastala iz daljine i loše je kvalitete pa ne može biti posve siguran o kojoj se zmiji radi.

- Stvarno nisam 100 posto siguran, ali meni se čini da je ovo prije bjelica nego kravosas. Obje vrste mogu biti dosta velike, ali kravosas nije tako taman - rekao je Cizelj. 

Inače, bjelica je neotrovna zmija koja naseljava prostor od središnje i južne Europe, preko obala Crnog mora i Kavkaza do sjevera Irana. Uglavnom naraste do 140 centimetara, ali ima i onih koje su daleko veće. U ovo doba godine se pare, a zanimljivo je da se njihovi mladi iz jaja izlegnu nakon dva mjeseca, a nekad je mjesto radnje isto ono na kojem su bjelouške položile svoja jaja.

Glavna skrovišta su joj pukotine u tlu, rupe ispod kamenja, ruševine, daske... Najaktivnija je u ranim jutarnjim satima i popodne, a tijekom vrućih ljeta aktivna je noću. Poluarborealna je vrsta te se dobro penje pa je često viđena na drveću i grmlju. Na napadača reagira bježanjem na stablo ili grmlje ili zauzimanjem prijeteće poze, micanjem repa te ispuštanjem smrdljive tekućine. Hiberniraju od četiri do šest mjeseci, uglavnom između listopada i ožujka.

Prirodni neprijatelji, osim ljudi, su im mačke, psi, ptice grabljivice, druge zmije, ježevi, kune i jazavci. Ona jede malene glodavce, ptice, šišmiše. Živi od 25 do 30 godina.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • vilnius 23.06.2024.

    Mislim da ova snimka nije autentična...

  • dahvaul 21.06.2024.

    Da nije opet nekome udav pobijego.

  • dahvaul 21.06.2024.

    Da nije opet nekome udav pobijego.

Komentiraj...
Vidi sve komentare