To je to što me zanima!

Snimila je peraju na Lastovu: 'Nema šanse da je to orka kit ubojica, njih nema kod nas...'

Jedna žena je prije nekoliko dana na Lastovu sa svjetionika Struga teleobjektivom slikala nečiju peraju. Nagađanja o kojoj je životinji riječ su se brzo u komentarima krenula skupljati
Vidi originalni članak

Na prvu smo pomislili da se radi o dupinu, ali u usporedbi s jedrilicom koja je bila u blizini nam se učinilo da je životinja malo krupnija ipak. Uranjala je i izranjala iz mora poput podmornice, napisala je u jednoj Facebook grupi žena koja je prije nekoliko dana na Lastovu sa svjetionika Struga teleobjektivom slikala peraju. Kako je kazala, zbunila ih je bijela mrlja zbog koje sumnjaju da se možda radi o orki, kitu ubojici. 

- Zna li netko o čijoj se peraji radi? Je li je moguće da se radi o orki? Zalutaju li ikada u Jadran?

Brzo su se skupili komentari ispod objave te su krenula nagađanja o kojoj je životinji riječ.

- Orka nije sigurno, nikad nije nije ni viđena u Jadranu. Najbliže što je došla je bilo u Messini prije 10ak godina - napisao je jedan korisnik Facebooka.

PREKRASAN PRIZOR VIDEO Dupin na Krku plivao s djevojkom: 'Riskirali smo jer se to događa samo jednom...'

- Crni dupin vjerojatno, kod Korčule su ga davno zamijenili isto za orkom - napisao je drugi.

- Na slici je dobri dupin. "Bijela fleka" je odbljesak svjetla. Orka nije zabilježena u Jadranu. U Sredozemlju žive samo oko Gibraltara ali ne cijele godine - napisao je treći čovjek.

- Ovo na zadnjoj slici izgleda stvarno kao orkica - napisala je jedan korisnica.

Pitali smo i stručnjaka o kojoj bi životinji mogla biti riječ. Kazao nam je da ne može točno kazati zbog kvalitete fotografije te udaljenosti životinje. Poslali smo i upit Institutu za oceanografiju i ribarstvo te čekamo njihov odgovor.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Branko56@ 05.08.2024.

    Ako uranja i iz ranja kao podmornica i ne vidi se tijelo, onda je u pitanju morski pas. Jer delfini i kit orca plivaju podjednako. Izlaze i ranjanjaju da ih se može vidjeti,. To morski pas ne radi. A us to . Orca kit ubojica ima veću i šiljastiju peraju. Dok morski psi to memaju . Pogledajte si Dokumentarac o Orcama i delfinima te morskim psima pa čete vidjeti i znati o čemu se radi. Recimo. National Geographic Zoo . Pa ćete vidjeti tko ima kakvu peraju na, leđima. Lp😎☕🥂 iz vrućeg Zagreba. 

  • 05.08.2024.

    To definitivno nije orca   ,peraje od  orce imaju sasvim drugi oblik  , izrazito su izdužene  i uske , iako je čudno da dupin ne pliva u skupini ,taj dupin ima nekoliko naziva a poznat je  i kao  Afrički dupin .Ima bijelu liniju po potrbušini i podsjeća malo na orcu kad izroni .Lijepa životinja   Samim time što je stigla iz Africe govori dosta o tome koliko je naše more toplo 

  • moja cetina 05.08.2024.

    p k

Komentiraj...
Vidi sve komentare