To je to što me zanima!

Ronioci kraj Čiova snimili albino trpa: 'Rijedak je, dobro je što su ga ostavili gdje su ga i našli'

Ronioci UPA Rostrum podijelili su na Facebooku neobično otkriće u Jadranu i zatražili pomoć kod identifikacije. Radilo se o iznimno rijetku vrstu albino trpa Ocnus placni
Vidi originalni članak

Zaronili smo na 32, 33 metra dubine kad sam primijetio da se nešto bijeli. Odmah je bila pretpostavka da se radi o trpu, no tražili smo pomoć stručnjaka s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Ispričao nam je to ronilac Marko Polić, član UPA Rostrum iz Splita koji su prije par na klupskom ronjenju kraj Čiova spazili neobičan organizam.

Polić ga je uspio snimiti te su fotografiju objavili i na svojim Facebook stranicama. Ubrzo im je stigao odgovor stručnjaka da se radi o vrlo rijetkoj životinji.

- U znanstvenoj literaturi nema puno zabilježenih nalaza albino trpova na svijetu. Jedan od rijetkih nalaza je upravo iz sjevernog Jadrana iz 2006. kad je uočen albino trp vrste Ocnus planci, koja nije na ovoj slici. Ronioci UPA Rostrum su ostavili trpa u moru kako i treba, važno je da obavlja svoju važnu prirodnu ulogu na dnu čiovskog podmorja- rekao je Pero Ugarković s Instituta za oceanografiju i ribarstvo za Dalmatinski portal.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare