To je to što me zanima!

Izgleda kao da je alienu ispao iz torbe! Pogledajte što su ulovili u Puli: Još mu tražimo ime...

Sed quia sime vel maximilit estemqu iducia as mod quas endam doluptatur
Vidi originalni članak

Triton, divovski dlakavi puž koji je ulovljen u mreže za orade, novi je stanovnik pulskog Aquariuma. Ulovio ga je ribar Igor Kordiš na dubini od osam metara kraj Verudele u Puli. Riječ je o morskom stvorenju koje uglavnom nastanjuje tropska i suptropska mora i smatra se termofilnom vrstom. Vrlo je rijedak stanovnik Jadrana, a već privlači poglede znatiželjnika u pulskom novom domu. Divovski dlakavi triton može narasti oko 15 centimetara dužine, a u nekim slučajevima čak i do 20 centimetara.

U ekosustavu Jadranskog mora ima važnu ulogu kao predator manjih beskralježnjaka, uključujući školjke i puževe. Triton koristi svoju radulu, zubastu strukturu, koja djeluje kao maleni strugač za bušenje oklopa plijena i hranjenja njihovim unutrašnjim tkivom. Sposobnost njegove prilagodbe staništu gotovo je nevjerojatna jer je nakon unošenja u bazen gotovo nestao. Postao je "nevidljiv". Karin Gobić, biologinja iz pulskog Aquariuma, kazala je da je primjerak koji je stigao k njima dug petnaestak centimetara.

- I poprilično je težak. Ne znamo još je li muško ili žensko. Vrlo jednostavno probija ljušturu školjkaša radulom, a to je njegovo zubalo. Postoje njegovi srodnici koji žive u tropima i jedu otrovne zvjezdače, pa su na takvim mjestima i korisni. Nismo inače vidjeli da ta vrsta zalazi duboko na sjever, na jugu se češće nađe. Rod tih puževa inače ima najduži ličinački stadij. Dulji od tri mjeseca - kazala je biologinja.

Pulski dlakavac još nema ime, a doznajemo da neće imati druga ili družicu zato što ih na ovom području nema. 

Ima šare koje se stapaju s okolinom

Površina ljuske prekrivena je naborima i bodljama, što stvara dojam “dlakavosti” i daje ovoj vrsti jedinstven izgled. Boja ljuske varira od svijetlosmeđe do tamnosmeđe, sa šarama koje se stapaju s okolinom.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare