To je to što me zanima!

Ovaj hrvatski otok danas je hit mračnog turizma. Nekoć su tu klečali u fekalijama i umirali...

Brojne tajne skrivene su između kamenja na kojima su nekada prolijevali krv, znoj i suze. Turisti ga posjećuju. Kupaju se i uživaju, a neki možda ni ne znaju kakav se pakao ovdje odvijao...
Vidi originalni članak

'Mračni turizam' fenomen je koji postoji otkako je i civilizacije. No, pojam je relativno nov. Vezan je uz lokacije poznate po mračnim poglavljima prošlosti i tragičnim epizodama koji privlači sve veći broj onih koji vole istraživati sve vezano uz tragedije, smrt i patnju.

NEKE SU I ZGROŽENE Cure luduju za ubojicom (30) s TikToka! Zadavio 2 žene i prijeti mu smrtna kazna: 'Zgodan je!'

Na popisu su lokacije poput Černobila, Hirošime i Nagasakija, koncentracijskog logora Auschwitz, spomenika i muzeja 9/11 u New Yorku, ali i - bivši zatvorski logor Goli otok uz hrvatsku obalu! 

Ozloglašeni otok

Nekada zloglasno mjesto danas je opustošeno. Sjećanje na to mračno razdoblje su samo ostaci nekadašnjih zgrada i drveća, zbog kojih ovaj otok više nije 'goli', ali priča o njihovom sađenju, također je vrlo mračna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kako smo ranije pisali, zatvorenici koji su bili smješteni na ovom otoku, proživljavali su pravu torturu. Dobivali su samo po dva decilitra vode, bez obzira na vremenske uvjete, radili su po nesnosnim vrućinama, ali i po najvećoj zimi.

Spavali su nagurani u barakama, trpjeli iživljavanja i batine, pokušavali se probijati do boljih položaja, a ova drveća, koja sada krase otok, sadili su po najvećim vrućinama i onda svojim tijelima radili hlad kako visoke temperature ne bi spržile klice.

Prva grupa zatvorenika na otok je došla 1949. godine, a ideja je nastala godinu dana ranije nakon sukoba Josipa Broza Tita i Staljina. Ideja ovoga mjesta je bila da se na njega smjeste, kazne i preobrate politički zatvorenici i drugi kažnjenici.

FELJTON: TED BUNDY 1. DIO Jezive tajne obitelji Bundy: Ted je kao dijete htio ubiti tetu, bio je opčinjen seksom i nasiljem...

Kada bi došli u ovu luku, primila bi vas dva oficira i bacila na šljunak. Nakon toga bi vas prisilili da se skinete potpuno goli i krenete prema gore.

Ovdje bi u dvije linije stajalo 2000 zatvorenika, koji bi vas pljuvali, udarali i ako bi preživjeli sve to, onda bi vas bacili u veliku bačvu slane vode. Doslovno su vam trljali sol na ranu, a u bačva je bila i puna fekalija, urina...

Otok se sastojao od četrnaest baraka za smještaj, prostora za rad, hotela, odnosno najljepše zgrade koju su sami zatvorenici napravili te stacionara.

Proizvodio se ovdje namještaj, postojao je kamenolom, no sve je to imalo viši cilj - preobratiti protivnike režima. Oni koji su bili 'neposlušni', bili su smješteni u stacionar. Stavili su ih u tamnice i puštali su ih samo sat vremena u šetnju.

Goli otok čuva i brojne tajne. Jedna od njih je i o Petrovoj rupi - mjestu gdje su bili smješteni stari jugoslavenski komunistički funkcioneri koji su predstavljali prijetnju da ne bi svojim autoritetom usporili ili spriječili politički preodgoj ostalih zatvorenika.

Danas je Goli otok potpuna suprotnost onome što je nekada bio i predstavljao. Logori su zatvoreni, zgrade urušene, napuštene i zapuštene. Brojne tajne skrivene su između kamenja na kojima su nekada prolijevali krv, znoj i suze. Turisti ga posjećuju. Kupaju se i uživaju, a neki možda ni ne znaju kakav se pakao ovdje odvijao...

Idi na 24sata

Komentari 9

  • lanai goga 12.07.2024.

    Ovdje treba smjestiti one zbog kojih danas prezivljavamo a zna se

  • japadragimali 08.07.2024.

    Vjerojatno nisu klečali iz čistog mira, a i danas bi mnogi trebali klečati da je HR uređena država

  • dr evil 08.07.2024.

    Obnovit i u funkciju

Komentiraj...
Vidi sve komentare