Nova forenzička tehnika otisaka prstiju otkrila je da oni koji jedu hranu koja ima veću koncentraciju soli imaju "ljepljive prste" koji će lakše nagristi metal i ostaviti bolji otisak na mjestu zločina.
- Postoji indirektna veza između pretilosti i rizika da vas ulove u kriminalnoj radnji - rekao je dr. John Bond sa sveučilišta u Leicesteru, koji je razvio metodu pronalaska otisaka na metalu.
Višak soli izlazi kroz pore na prstima u obliku znoja. Što više ima soli u hrani to je jače nagrizanje metala. Dr. Bond je, također, znanstvena podrška policije u Northamptonshiru. Istrage su mu pomogle da razvije tehniku koja može pojačati otisak s metka malog kalibra nakon što je ispucan iz pištolja. Daljnje istraživanje sastojaka znoja moglo bi pomoći u sastavljanju profila kriminalca.
- Količina ostavljenog znoja ovisi o njegovom sastavu. Ostali elementi mogu pokazati o kakvoj se osobi radi - dodao je.