Velšanin Mike Smith (53) u svom je vrtu uzgojio stabljiku ljute paprike koja, ako se konzumira, može izazvati anafilaktički šok toliko intenzivan da može izazvati smrt.
No, kuhar Mike nije uzgojio tako jaku papričicu za potrebe svoje kuhinje, nego za medicinske svrhe. Čili koji mjeri oko 2,48 milijuna jedinica na Scovilleovoj skali koristit će se kao anestetik jer su njegova ulja toliko jaka da od njih može utrnuti koža, piše Daily Mail.
- Nisam je još kušao. Jednom sam samo 'liznuo' krajičkom jezika i peklo me kao vrag, rekao je Velšanin koji u svom vrtu uzgaja papričice već sedam godina.
Čili papričica je u čast njezina porijekla nazvana Zmajev dah, a dobila je i priznanje od povjerenstva Guinnessove knjige rekorda.
- Uzgojena je zato što je puno ljudi alergično na anesteziju, ona bi to mogla promijeniti, rekao je kuhar, kojemu su u uzgajanju čili papričice pomogli i znanstvenici sa sveučilišta u Nottinghamu.
U prošlosti se mislilo da su ljute papričice štetne za zdravlje, no njihov utjecaj na organizam iznimno je pozitivan. Pored provjerene kulinarske primjene, sastojak ljutih paprika kapsaicin uništava i bakterije te ublažava prehladu, žgaravicu, mučninu, hemoroide i giht.
Čisti kapsaicin mjeri 16 milijuna Scovilleovih jedinica, no tako ljute paprike priroda ne poznaje. Dosad je prvo mjesto među najljućim zauzimala Trinidad Scorpion Butch T., papričica uzgojena u Australiji, a ima jačinu od 1,46 milijuna jedinica po Scovilleovoj ljestvici.