Bacali bi cijele kutije hrane jer je jedna konzerva bila oštećena. Većinom je riječ o hrani kojoj je rok istekao prije jednog dana, priča Dankinja...
Godišnje na hranu možda potrošim oko 80 eura, kaže u razgovoru s Daily Starom 29-godišnja Sofie Juel-Anderson iz Danske.
Ali kako je to moguće? Pa to je niti dvije kune, točnije 20-ak centi dnevno...
POGLEDAJTE VIDEO:
Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Video: KanalRi
Pa Sofie većinu namirnica nabavlja iz kontejnera supermarketa, a svoje 'avanture' bilježi i na društvenim mrežama. S tom praksom je počela prije tri godine i kaže da uštedi na tisuće eura godišnje...
ZAŠTO TRLJAJU NOŽICE
Jeste li znali? Evo što to muhe uistinu rade kada slete na hranu
- To je za mene poput misije spašavanja. Toliko dobre hrane se baca, a supermarketi znaju da neki ljudi nemaju što za jesti - veli ova menadžerica restorana.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
- Kad sam živjela u Aarhusu, znala sam da to ljudi rade, ali nisam znala previše o tome. Kad sam 2019. odselila u Sydney, sestra mi je poslala fotografije 'blaga' koje je pronašla kopajući po kontejnerima - priča Sofie, koja je tad započela s praksom.
ČIJE JE ŠTO?
Francuski kroasani, talijanska tjestenina, američki burgeri... Odakle su zapravo ova jela?
Ne zato što nema novca, već zato što je shvatila da tako uštedi jako puno. Prvi put je pronašla nešto povrća, drugi put povrće, sir, slatkiše...
Foto: Instagram
- Bacali bi cijele kutije hrane jer je jedna konzerva bila oštećena. Većinom je riječ o hrani kojoj je rok istekao prije jednog dana - kaže Sofie.
DAN NEPRERAĐENE HRANE
Danas izbjegnite svu hranu iz vrećice i konzerve: Nagradite se obrokom od svježih namirnica
Prijatelji je nisu shvaćali ni podržavali dok im nije poslala fotografije sa svojih 'ulova'.
- Shvatili su da je to ista hrana kao u supermarketima - kaže ova 29-godišnjakinja.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Danas ne troši gotovo ništa na hranu.
ZDRAVO I FINO
Veganska nutricionistica otkrila kojih 6 namirnica uvijek ima kod kuće jer su pune proteina
- Prije nekoliko dana kupila sam sol. Izgubila sam se u supermarketu jer toliko dugo nisam bila unutra. Također, iskoristim svu hranu koju pronađem u kontejnerima. Inače nema smisla. Kuham zabavne stvari. Te recepte nećete naći u knjigama - veli Dankinja.
Zbog svojeg 'hobija' uspjela je skratiti radni tjedan na četiri dana.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
- Tako je. S tim da jedan od ta četiri dana radim samo četiri sata. Ovo mi donosi toliko financijske slobode, ali i osobne - završava Sofie.
ZA PRSTE POLIZATI
VIDEO Za ovaj sladoled u Splitu stoji se i do 40 minuta u redu: 'Radimo ga po staroj recepturi'