Uzbudljiva prošlost Sjeverozapadne Istre ogleda se u arhitekturi, tradiciji i bogatoj kulturnoj baštini. Prirodne ljepote, kampovi i prekrasne plaže, sport i aktivnosti te gurmanski turizam samo su neki od razloga za posjet toj regiji koja vrvi sadržajima tijekom cijele godine.
Nezaobilazno istarsko odredište zasigurno je Umag, gradić koji osvaja raznolikošću i paletom sadržaja. Još su ga rimski plemići koristili kao ljetnu rezidenciju, što se i danas prepoznaje po raskošnoj arhitekturi. Šarmu pridonose i renesansne te barokne crkve i građevine, kao i galerije, šetnice te uređeni kampovi.
Novigrad koji je u prošlosti bio ljupko ribarsko mjestašce s godinama se pretvorio u omiljeno turističko odredište. Poželite li se upoznati s kulturnom baštinom ovog kraja, muzej Lapidarium idealna je polazišna točka.
Pitoreskni brežuljci, prirodni parkovi, bogata flora i fauna, maslinici i vinogradi karakteristični su za Brtoniglu, malo mjesto s vrhunskim proizvodima vinara i maslinara. Osim klasične turističke ponude, ovdje možete uživati i u pučkim slavljima, razgledavati kraške špilje, obilaziti tipična ruralna naselja s kamenim kućama ili uživati u branju samoniklih plodova.
Gastronomija
Jedan od pokazatelja da gastronomija zauzima važno mjesto na prostorima Sjeverozapadne Istre su vrhunski restorani i konobe koje su se upisale u prestižne svjetske gourmet vodiče. Spretni vinari, proizvođači maslinovog ulja i tartufa svojim proizvodima nadopunjuju i oplemenjuju tradicionalnu kuhinju koja je nastala kao rezultat brojnih utjecaja. Želite li se pobliže upoznati s kulinarskim blagom Sjeverozapadne Istre krenite vinskim ili maslinarskim cestama te putevima bijelog tartufa, otkrijte sve tajne berača šparoga, upoznajte se s jelima od istarskog boškarina ili posjetite jedno od brojnih agroturizama gdje će vam vrijedni domaćini pripremiti vrhunske delicije.
Dani švoja, odnosno ribe list već su počeli, a traju do 30. studenog. 15 restorana u Umagu, Novigradu, Brtonigli i Bujama privukli su velik broj ljubitelja te iznimno cijenjene bijele ribe koje nema u uzgoju. Švoja vežu dvije obale Jadrana jer se rađa u Savudriji, odrasta u lagunama Venecije te se vraća na našu obalu. Osobito je ukusna kuhana u juhi, pripremljena s povrćem ili tradicionalnom tjesteninom, a kuhari diljem Sjeverozapadne Istre dovode umijeće pripreme tradicionalnih i modernih recepata do savršenstva. Nakon Dana švoja organiziraju se i manifestacije posvećene jadranskim lignjama, divljim šparogama te jadranskim školjkama.
Aktivni odmor
Više od 550 km biciklističkih staza i 15 biciklističkih evenata, organizirani sustav najma bicikala u Umagu te šest ‘bike hotela’ s organiziranim vožnjama povod su za posjet sportaša i rekreativaca iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja. Istarsko proljeće, Trofej Umag, Istria Granfondo, MTB maraton Parenzana i XCO Izgubljena ovca utrke su u kojima se možete okušati. Golf igrališta s 18 rupa, vrhunska teniska akademija te brojna teniska igrališta pružaju mogućnosti za aktivan odmor. Zahvaljujući blagoj klimi možete se prepustiti i turama nordijskog hodanja istarskim krajolicima, trekingu ili slobodnom penjanju.
Više informacija potražite na internetskim stranicama www.hrvatska365.eu i www.facebook.com/croatia.hr.