Posjetili smo tvornicu čokolade Zvečevo, naučili kako nastaju čokolade i saznali što ih čini toliko posebnima. Iako je Zvečevo mnogima najpoznatiji po Mikado čokoladi s rižom, prvoj čokoladi takvog okusa u svijetu, ova tvrtka u naše je domove dovela i poznate čokolade Braco i Seka, Volim te, Samo ti te prutiće Mond i Super.
Požeška tvornica Zvečevo svoju je povijest počela pisati prije 90 godina i to kao tvornica alkoholnih pića. 1934. godine švicarska tvornica Nestle unajmila je ovo postrojenje za proizvodnju čokolada i bombona. Tvrtka od sredine 20. stoljeća posluje pod imenom Zvečevo, a danas se sastoji mljekare, tvornice za proizvodnju alkoholnih pića i tvornice za proizvodnju čokolade.
Kako nam čokolada pomaže?
O procesu proizvodnje čokolade, posebnostima Zvečevo čokolade i planovima za budućnost razgovarali smo s prehrambenim tehnolozima Maricom Ploužek i Marijom Palfi te predsjednikom uprave Zvečeva, Zdravkom Alvirom.
Iako čokoladu najčešće jedemo zato što je ukusna, ova namirnica tvom organizmu donosi niz drugih prednosti.
Čokolada je kompletna namirnica. Dobra je za sve generacije, brzo obnavlja energiju, organizmu daje kvalitetne sastojke kao što su kalcij, fosfor, magnezij i željezo, sprječava pojavu nekih bolesti, što je znanstveno dokazano te je prikladna za konzumaciju između obroka. No, prije svega, čokolada te čini sretnim i zadovoljnim
govori Marica Ploužek, magistar prehrambene tehnologije iz odjela razvoja.
Svježe mlijeko zaslužno je za poseban okus
Čokolade sa Zvečevo potpisom doista su posebne, a to potvrđuju i brojne nagrade i priznanja u zemlji i inozemstvu. Tajna okusa je u sirovinama koje se koriste u proizvodnji - prije svega, svježem mlijeku i kakao zrnu.
Proizvodnja čokolada u Zvečevu kreće od kakao zrna, što znači da kontroliramo osnovnu sirovinu za čokoladu. Potom, koristimo jedinstvenu tehnologiju proizvodnje čokolade od svježeg mlijeka. Tako možemo iskoristiti sve nutritivne benefite mlijeka, poput kalcija, što se ne može dobiti iz mlijeka u prahu. Što se tiče punjenja čokolada, ona su jedinstvena jer se koriste prirodni voćni koncentrati te prirodne arome i glukoza
objašnjava Marija Palfi, inženjer tehnologije u Zvečevu.