Tajna nije u tome da se jede manje, već da čovjek bude opušteniji kad je hrana u pitanju jer tad će birati zdravije namirnice, otkriva psihologinja za hranu Jane Ogden
7 trikova psihologa za hranu: Zavaraj um i jest ćeš zdravo
Postoje različite teorije kako, kad i što jesti da bi se živjelo dulje. Ali, psihologinja Jane Ogren kaže kako mnogi ljudi idu pogrešnim putem da bi to ostvarili, a da je sve ustvari vrlo jednostavno. Ona proučava navike u jelu i pretilost već 25 godina i izdvojila je sedam savjeta kako zavarati um i jesti zdravije bez puno truda. Bitno je biti opušten kad je hrana u pitanju, a brojanja kalorija nema.
1. Glad nije razlog za grickanje Hrana igra previše važnu ulogu u našim životima. Zato, treba se naviknuti jesti tri obroka dnevno - doručak, ručak i večeru, a grickanje između obroka zaboraviti. Ako se glad i pojavi, s većim zadovoljstvom ćete dočekati glavni obrok, a i želudac će se naviknuti na taj ritam.
2. Pravilo žudnje od tri minute Zapamtite da osjećaj gladi često dolazi iz glave bez obzira je li želudac pun ili prazan. Pa tako čeznete, na primjer, za čokoladom jer to znači predah i kratak osjećaj zadovoljstva. Ali, ako se strpite i suzdržite od posezanja za hranom tri minute od pojave žudnje za njom, taj osjećaj će nestati i više nećete imati želju baš to pojesti. Te tri minute se zabavite s nečime, pričajte s kolegom itd. Bit će lakše izdržati.
3. Zamislite kako ćete se osjećati nakon jedenja kolača Nije lako odoljeti slasnom kolaču koji samo čeka da ga uzmete i zagrizete. Ali, tada se trebate sjetiti da će osjećaj zadovoljstva dok jedete trajati jako kratko, a osjećej krivnje, prenatrpanog želuca ili višak kilograma dugo. Ne isplati se!
4. Jede se za stolom, u miru Kako i gdje jedete je vrlo važno, i to treba biti za stolom, a ne ispod njega, na kauču ispred televizora, u hodu na ulici itd. Naime, ako sjednete za stol i jedete, mozak će to dobro zapamtiti, odnosno registrirat će da ste jeli. Tad će se žudnja za nekom hranom neće pojavljivati tako često kao ni lažni osjećaj gladi.
5. Ne treba biti podložan raznim utjecajima Na primjer, ne treba slijepo slijediti recept poznatog kuhara ta TV-u prepunog nezdravih sastojaka, već trebate razmisliti svojom glavom i preurediti isti recept da bude zdraviji. Recimo, umjesto bijelog brašta staviti integralno. Isto tako ne treba slijepo izbjegavati nezdravu hranu već si povremeno priuštiti kolač, sladoled, gazirani sok itd. Ljudi ne vole zabrane pa čak i ako ih sami sebi postavljaju. Treba biti realan i razuman.
6. Pa šta ako vam se sviđa nezdrava hrana Okusi koji su vam se sviđali cijelog života lako možete zamijeniti onima koje nikad niste voljeli, i zavoljeti ih. Recimo, brokula i integralni kruh su vam uvijek bilio "fuj", ali lako mogu postati ukusni ako im date priliku, a to se neće dogoditi izbjegavanjem tih namirnica. Važno je promijeniti rutinu i nekad "fuj" hrana će postati ukusna jer navike na neke okuse ostale su možda iz djetinjstva, a ljudi su često robovi navika i ne vole promjene pa ih i izbjegavaju.
7. Kupujte jednostavnu hranu Puno je bolje kupovati hranu koja nema deklaracije s opširnim opisima jer se radi o jednostavnim namirnicama. Primjerice, to su voće i povrće, riba, meso, riža, tjestenina, sir, konzerva rajčice itd. Izbjegavajte kupovati gotova i polugotova jela, radije obrok priopremite sami, tako ćete znati što jedete i u svakom slučaju ćete jesti zdravije, piše Daily Mail.