Iskoristite svježe višnje i trešnje za pripremu torti i kolača, a imate li viška, kratku sezonu možete im produljiti zamrzavanjem ili pripremom namaza.
10 sočnih fantazija: Trešnje i višnje krase torte i savijače...
Trešnje i višnje za pripremu kolača - pita, savijača i slično - te deserata koji ne zahtijevaju termičku obradu možete zamrznuti bez dodataka, u plastičnim kutijama, sirove s košticama, no pazite da nisu trule te da su dobro oprane i osušene. Za domaći džem trebat će vam kilogram trešanja, 750 grama šećera, dvije žličice arome vanilije, 30 grama oguljenih badema i vrećica džemfiksa.
Radite li džem od višanja koje su kiselije, po želji dodajte više šećera. Operite i očistite trešnje od peteljki i koštica. Pomiješajte ih sa šećerom i vanilijom te ostavite nekoliko sati na hladnome mjestu. Bademe grubo nasjeckajte. U posudu s trešnjama dodajte džemfiks.
Zakuhajte voće na jakoj vatri uz stalno miješanje pa kuhajte još nekoliko minuta miješajući. Dodajte bademe i kuhajte još dvije minute. Vrući džem odmah ulijte u vruće staklenke. Zatvorite poklopcima, okrenite naopako i ostavite neka tako odstoje pet minuta.
Ako ne koristite džemfiks, kuhajte trešnje oko 20 minuta dulje. Ostavite džem u vrućim staklenkama nekoliko sati da se površina želira i onda zatvorite.
U pripremi slastica od trešanja i višanja najbolje je napraviti sočni nadjev ili preljev, uz koji i jednostavan brownie ili cheesecake u trenu postaje neodoljiv voćni kolač. Za jednu od jednostavnih varijanti trebat će vam oko 100 grama višanja, žlica šećera i žličica gustina.
Višnjama izvadite koštice, pošećerite ih i smiksajte u blenderu. Dolijte decilitar vode i kuhajte deset minuta. Razmutite gustin u decilitru vode i dodajte višnjama. Kuhajte još kratko da se umak zgusne.
Ohlađenim umakom nadjenite torte ili kolače. Trešnje i višnje odlične su i za dekoraciju torti - samo ih poslažite na gotovu tortu, a izgledat će efektno i ostavite li im peteljke.
Dvokatna torta od čokolade i trešanja
Sastojci:
Za biskvit: 3/4 šalice brašna, 2 šalice šećera, 3/4 kakaova praha, 2 žličice sode bikarbone, 1 žličica praška za pecivo, 1 žličica soli, 1 šalica neobranog mlijeka, 1/2 šalice biljnog ulja, 2 jaja, 1 žličica ekstrakta vanilije, 1 šalica vruće kave
Za glazuru: 1 šalica nasjeckane čokolade, 2 štapića slanog maslaca, 1 žumanjak, 1 žličica ekstrakta vanilije, 1 šalica i 1 žličica šećera, 1 žličica instant kave; trešnje
Priprema:
- Za biskvit obložite dva okrugla kalupa jednake veličine papirom za pečenje te posipajte brašnom.
- Pomiješajte brašno sa šećerom, kakaovim prahom, sodom bikarbonom, praškom za pecivo i soli.
- Pomiješajte mlijeko, ulje, jaje i vaniliju.
- Smjesu lagano miksajte dok se svi sastojci ne spoje, a zatim dodajte vruću kavu i miksajte dok se ne spoji.
- Tijesto ulijte u kalupe i pecite 35 minuta na 180°C.
- Pustite da se ohladi 30 minuta pa preokrenite na pladanj.
- Za glazuru rastopite čokoladu na pari. Miješajte dok se ne otopi pa pustite da se ohladi.
- Mikserom istucite maslac. Dodajte žumanjak i vaniliju i tucite minutu. Dodajte šećer pa lagano tucite još minutu.
- Otopite instant kavu u dvije čajne žličice tople vode.
- Lagano istucite kavu i ohlađenu čokoladu s mješavinom maslaca.
- Ravnomjerno raširite pola glazure po prvom biskvitu.
- Na vrh stavite očišćene trešnje, a na trešnje drugi biskvit.
- Razmažite ostatak glazure po njemu. Ukrasite trešnjama i ohladite.
Cheesecake brownies kocke s višnjama
Sastojci:
Krema od sira: 225 g krem sira, 1/2 šalice šećera, 1 jaje, 1/2 žličice ekstrakta vanilije;
Brownie: 1 šalica maslaca, 170 g čokolade za kuhanje, 2 šalice šećera, 1 žličica ekstrakta vanilije, 1 žličica soli, 4 jaja, 1 i 1/4 šalice brašna
Nadjev: 1/2 kg zrelih višanja bez koštica, 4 žlice šećera, 1 žlica gustina
Priprema:
- Umutite krem sir i šećer. Dodajte jaje i ekstrakt vanilije pa nastavite miksati dok ne dobijete glatku smjesu.
- Za brownie podlogu otopite maslac i čokoladu na pari. Umiješajte šećer, ekstrakt vanilije i sol.
- Dodajte jaja i brašno pa miješajte dok se ne sjedini.
- Izlijte smjesu u posudu za pečenje koju ste namastili.
- Na to dodajte smjesu od sira, a potom i nadjev od višanja.
- Očišćene višnje pomiješajte s oko 2 dl vode i šećerom pa zakuhajte.
- Kad zavrije, ulijte gustin razmućen u malo vode i prokuhajte.
- Ako je umak pregust ili kiseo, dodajte još vode ili šećera.
- Nadjeveni kolač pecite 45-50 minuta na 180°C, dok dio od sira ne postane lagano smeđ na rubovima, a u središtu je još želatinast.
- Kad se potpuno ohladi, stavite u hladnjak na barem četiri sata prije rezanja.
Panna cotta od višanja
Sastojci: 1 tegla očišćenih i ocijeđenih višanja (zaslađenih), 1 list želatine, 300 ml vrhnja za šlag, 25 g šećera, 2 žličice ekstrakta vanilije, 1 žlica višnjevca
Priprema:
- Stavite nekoliko višanja na dno čaša pa ih stavite u hladnjak zajedno s preostalim višnjama.
- Omekšajte list želatine u hladnoj vodi. L
- agano zagrijavajte vrhnje za šlag, šećer, ekstrakt vanilije i višnjevac.
- Kad se šećer otopi, dodajte želatinu i miješajte dok se i ona ne otopi.
- Izlijte na višnje.
- Stavite u hladnjak da se stisne.
- Kad je spremno za posluživanje, ukrasite preostalim višnjama.
Kolač s višnjama i jogurtom
Sastojci: 250 g brašna, 3 jaja, 120 g maslaca, 180 g šećera, 1/2 vrećice praška za pecivo, 2-3 žlice tekućeg jogurta, limunova korica, 100 g lješnjaka ili badema, 1/2 kg očišćenih zrelih višanja (zaslađenih), šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Kalup obložite papirom za pečenje.
- Pjenasto umutite žumanjke, šećer i maslac.
- Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, jogurt i naribanu koricu limuna te sve izmiješajte.
- Na kraju istucite snijeg od bjelanjaka te ga kuhačom naizmjence s mljevenim lješnjacima umiješajte u smjesu.
- Izlijte je u pripremljeni kalup i rasporedite višnje po površini.
- Pecite kolač 25-30 minuta na 200°C, dok ne poprimi zlatnožutu boju.
- Kad se ohladi, po želji ga posipajte šećerom u prahu.
Pavlova s trešnjama
Sastojci:
Nadjev: 300 ml soka od grožđa, 50 g šećera u prahu, 1 stabljika limunske trave (po želji), 300 g trešanja, 300 ml vrhnja za šlag
Za Pavlovu: 175 g šećera u prahu, 75 g smeđeg muscovado šećera, 5 bjelanjaka, žličica octa od bijelog vina, žličica ekstrakta vanilije, žličica škrobnog brašna
Priprema:
- Za Pavlovu pomiješajte obje vrste šećera.
- U zdjeli miksajte bjelanjke dok ne očvrsne, a potom dodajte jednu po jednu žlicu šećera, neprestano miksajući dok ne potrošite sav šećer te dok smjesa ne bude glatka i sjajna.
- U drugoj zdjeli sjedinite ocat, ekstrakt vanilije i škrobno brašno pa ih sjedinite sa snijegom.
- Žlicom raspodijelite smjesu na papir za pečenje (napravite krug).
- Pećnicu zagrijte na 200°C, a potom smanjite temperaturu na 150°C i stavite peći 90 minuta. Ugasite pećnicu, otvorite vrata i ostavite Pavlovu da se potpuno ohladi unutra.
- Za nadjev u lonac stavite sok od grožđa i šećer pa lagano zagrijavajte, miješajući kako bi se šećer otopio.
- Dodajte limunsku travu (ako je koristite), pojačajte vatru na 10 minuta i reducirajte polovicu soka.
- Nekoliko trešanja ostavite sa strane za ukras, a ostale prepolovite i izvadite im koštice te ih dodajte u lonac sa sokom. Neka krčka dvije minute.
- Skinite s vatre i ostavite da se ohladi.
- Za posluživanje, izmiksajte vrhnje za šlag pa ga stavite na Pavlovu, a preko njega prelijte sirup od trešanja i ukrasite ostatkom trešanja.
Domaća pita
Sastojci: 200 g maslaca, 100 g šećera, 2 jaja, 250 g brašna, 2 žličice praška za pecivo, sol, 1⁄2 žličice cimeta u prahu, 2 dl jogurta, ribana limunova kora, 350 g trešanja, 50 g marmelade od trešanja; namaz: 2 žlice brašna, 2 žlice maslaca, 3 žlice šećera, 100 g mljevenih badema
Priprema:
- Trešnje bez koštica prokuhajte kratko s marmeladom dok ne dobijete gustu smjesu.
- Okrugli vatrostalni kalup premažite maslacem i pospite brašnom.
- Pjenasto umutite šećer i maslac pa postupno dodajte jaja.
- Umiješajte brašno s praškom za pecivo, dodajte prstohvat soli, cimet, jogurt i limunovu koricu.
- Smjesu rastanjite u veličinu kalupa te obložite dno i stijenke.
- Posložite nadjev od trešanja.
- Izmiješajte brašno, maslac, šećer i krupno mljevene blanširane bademe.
- Pripremljeni mrvičasti namaz rasporedite po piti.
- Pecite je na 180°C oko 40 minuta.
Schwarzwald torta
Sastojci: 250 g bijelog brašna, 1 I 1⁄2 žličica praška za pecivo, 150 g čokolade za kuhanje, 125 g maslaca, 2 jaja, 1,25 dl kiselog vrhnja, 200 g šećera, 1,2 dl vode, 1⁄2 žličice soli, 250 g marmelade od trešanja, 3 žlice likera od trešanja, 4 dl slatkog vrhnja; čokoladni preljev: 250 g čokolade za kuhanje, 2 žlice maslaca; očišćene zrele višnje pomiješane sa šećerom po želji
Priprema:
- Dva kalupa za torte obložite papirom za pečenje. Izmiješajte brašno s praškom za pecivo i malo soli.
- Otopite čokoladu i 1,2 dl vode na pari. Ostavite neka se ohladi.
- Pjenasto umutite maslac i smeđi šećer.
- Miješajući dodajte jedno po jedno jaje, otopljenu čokoladu, kiselo vrhnje i brašno.
- Smjesu razdijelite u dva kalupa i stavite peći.
- Pecite oko 40 minuta na 180°C, dok čačkalica koju ubodete u sredinu torte ne ostane suha.
- Ohladite biskvite.
- Dobro ohlađene biskvite prerežite vodoravno.
- Istucite slatko vrhnje s likerom od trešanja.
- Biskvit stavite na pladanj i premažite marmeladom od trešanja, pa zatim posložite višnje i premažite tučenim slatkim vrhnjem.
- Pokrijte drugim biskvitom pa opet nadjenite šlagom i višnjama.
- Cijelu tortu premažite preostalom marmeladom.
- Na pari otopite narezanu čokoladu i maslac.
- Premažite čokoladnim preljevom vrh te ukrasite preostalim višnjama.
Sezonski Cheesecake
Sastojci: 3 žumanjka, 1/2 šalice mlijeka, šalica šećera, 20 g želatine, 3 žlice posnog kravljeg sira, žlica naribane limunove korice, 4 žlice limunova soka, žličica bademova ekstrakta, 2 dl gustog vrhnja, 3 bjelanjka, 2 šalice samljevenoga keksa, 1/2 šalice smeđeg nerafiniranog šećera, 1/2 šalice rastopljenog maslaca
Za preljev: 200 g trešanja, 200 g višanja, 200 g šećera, 2 dl vode
Priprema:
- Pjenjačom miješajte žumanjke dok se ne zgusnu.
- Dodajte mlijeko i pola šalice šećera te miješajte na pari desetak minuta dok se masa ne zgusne.
- Dodajte želatinu potopljenu u pola šalice hladne vode i miješajte dok se ne rastopi.
- Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
- Sir izmiksajte električnim mikserom, a zatim dodajte jedno za drugim, miješajući, limunovu koricu i sok, ekstrakt badema, kremu od žumanjka, tučeno vrhnje i pjenu od bjelanjaka izmiksanu s preostalim šećerom.
- Pomiješajte mljevene kekse, smeđi šećer i rastopljeni maslac pa smjesom obložite dno i rubove okrugloga kalupa na rasklapanje.
- Preko utisnute smjese izlijte kremu i stavite je u hladnjak barem četiri sata.
- Prije posluživanja skinite kalup i poslužite tortu s preljevom od višanja.
- Višnje i trešnje očistite od koštica.
- Skuhajte sirup od šećera i vode.
- Dodajte u njega voće i kuhajte dvadesetak minuta.
- Ohladite i nadjenite tortu.
Savijača od trešanja
Sastojci:
Tijesto: 500 g brašna, ulje, voda, sol
Punjenje: 700 g trešanja, 100 g šećera, 100 g krušnih mrvica
Priprema:
- Umijesite tijesto i ostavite ga da kratko odstoji.
- Razvaljajte ga tanko pa na njega stavite trešnje te ga pospite šećerom i mrvicama.
- Nakon toga pomno zarolajte tijesto.
- Zagrijte pećnicu na 200°c i pecite savijaču 20-25 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa.
- Nakon što se ispeče, ostavite malo da se ohladi, pospite šećerom i narežite na komade prema želji.
Čokoladni užitak
Sastojci: 450 g trešanja, 2 žlice šećera, 3 jaja, 60 g smeđeg šećera, 60 g brašna, 2 žlice čokolade u prahu, 150 ml vrhnja, 300 ml mlijeka, 2 žlice rakije od višanja, šećer u prahu za posipavanje, svježe trešnje za ukrašavanje
Priprema:
- Posložite otkoštene trešnje u namašćeni kalup za pite i pospite šećerom.
- Pjenasto umutite jaja i smeđi šećer.
- Pomiješajte brašno i čokoladu u prahu pa ih dodajte smjesi s jajima.
- Dobro izmiksajte dok se smjesa ne ujednači, a zatim umiješajte vrhnje, mlijeko i višnjevac.
- Smjesu prelijte preko trešanja.
- Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta dok smjesa ne postane čvrsta u sredini.
- Pospite šećerom u prahu i ukrasite trešnjama.
Pogledajte novi gastro serijal 24sata 'Ljubav ide kroz želudac':