Obavijesti

News

Komentari 0

Nagrađena kreativnost: Mali učenici iz Imotskog oživili su vile Modrog i Crvenog jezera

Nagrađena kreativnost: Mali učenici iz Imotskog oživili su vile Modrog i Crvenog jezera
1

Učenici OŠ Virgilija Perića iz Imotskog osvojili drugo mjesto u projektu Čuvari baštine među 55 drugih škola i školskih zadruga. Sa svojim učiteljicama mentoricama uživali su u drugačijoj nastavi

VIDEO

Ma ovako nam je puno ljepše učiti, vani u prirodi. Draže nam je ovo nego sjediti uz knjigu dva sata i učiti, govore nam Leonarda Galić te Tena i Kata Šabić, učenice Osnovne škole Virgilija Perića iz Imotskog. One su sa školskim kolegicama i kolegama napravile jedinstveni projekt "Misto di svako priču pričat zna", kroz koji su doslovce oživili legende o imotskim jezerskim vilama.

POGLEDAJTE VIDEO:

Snimili su i film

Za svoj višemjesečni rad osvojili su drugo mjesto u projektu Čuvari baštine, koji organizira Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, u jakoj konkurenciji 55 škola i učeničkih zadruga iz cijele Splitsko-dalmatinske županije. Učenici su otvorili vrata svojih učionica i uz mentorstvo svojih učiteljica, knjižničarke Maje Ponoš Rebić uz koordinaciju učiteljice Katije Nikolić, stvorili suvremenu priču o mitskim tajnama svojega kraja. Tako su na najbolji način pokazali koliko je važno učiti na izvorima, a pritom istraživati i prenositi zavičajnu baštinu.

'U Vilinskom kolu'

- Naš kraj obiluje pričama, bogatom prirodnom i kulturnom baštinom. Imotski je osobito poznat kao vilinski grad, grad jezerskih vila. Mnogo legendi i narodnih predaja veže se za vile koje su obitavale u jezerima. Poglavito za Modro jezero, koje se nalazi u gradskoj jezgri - rekla nam je učiteljica Katija Nikolić.

Učenici su snimili film o imotskim vilama jezerkinjama, izradili brošure i lutke vila, koje su postale novi suveniri Učeničke zadruge Imota.

Zadivili publiku

- Knjižničarka nam je pričala priče iz knjige 'U Vilinskom kolu' književnice Maje Delić Peršen, zatim smo prikupljali priče i legende o vilama. Izrađivali smo male vile i na svaku od njih stavili naš kod, koji vas, kad ga skenirate, vodi na naš videospot, koji smo snimali upravo kroz vilinske oči. Ovaj projekt nije bio dio naših obveznih sati, dolazili smo u školu poslije nastave, ali smo doista uživali u svakoj minuti. Ovo je bolji način organizacije nastave. Zato što mi sami sudjelujemo, organiziramo je, planiramo i na kraju realiziramo uz koordinaciju naših učiteljica - govore nam u jednom dahu Bruna Šimić i Maša Srebrović, učenice 6. razreda.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Priča o učenicima i projektu Imotski vilinski grad 00:54
Imotski: Priča o učenicima i projektu Imotski vilinski grad

Svojim su projektom zadivili publiku na festivalu u Solinu, ali i mnoge sugrađane.

- Na ovaj način spajamo školu i lokalnu zajednicu, stvaramo imotski brend, turistima nudimo naše izvorne suvenire. Mnogi turisti koji dođu u Imotski znaju za Crveno i Modro jezero, ali malo njih zna za sve tajne koje kriju ova dva prirodna fenomena - govori nam ravnateljica Ivana Petričević, koja sve zasluge pripisuje najprije svojim učenicima, roditeljima, a potom i učiteljima, koji školski sat ne mjere kazaljkama na 45 minuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm
PRIPREMITE KIŠOBRANE!

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm

Meteorolozi Državnog meteorološkog zavoda prognoziraju kako će u ponedjeljak biti promjenjivo i nestabilno vrijeme

U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik. Izvučena tijela. Nema preživjelih...
IRANSKI PREDSJEDNIK JE MRTAV

U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik. Izvučena tijela. Nema preživjelih...

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdila je iranska državna televizija i potpredsjednik te zemlje
Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'
VOZAČ ZA 24SATA

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'

Vozač ZET-a, otac dvoje male djece, u subotu u 23.47 proživio je strašan napad: 'Udarao je glavom, rukama i nogama u staklo. Govorio mi je da će me ubiti. Još se tresem. Staklo me rasjeklo', rekao nam je