Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Markova vizažistica: Nacrtajte si Babyjevu čipku na licu tušem

Markova vizažistica: Nacrtajte si Babyjevu čipku na licu tušem
11

U Švedskoj sam vidjela cure kako nose uzorak čipke poput onog koji sam ja nacrtala Baby lasagni, prošle su pored mene u shopping centru. To mi je bio poseban trenutak, ispričala nam je vizažistica Tonka Donjerković

VIDEO

Šetala sam shopping centrom u Malmöu i pored mene su prošle tri cure s iscrtanom čipkom pored oka, onakvom kakvu ima Baby Lasagna. To je za mene bio poseban i prekrasan trenutak. Nisam bila više sigurna je li ovo pravi život, počela nam je priču vizažistica Tonka Donjerković, koja stoji iza kreativnog make-upa Marka Purišića, zvijezde o kojoj ne prestajemo govoriti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Baby Lasagna 04:58

Njegov kostim, šminka i nastup tvore promišljenu cjelinu, što se može vrlo lako uočiti na svakoj fotografiji. Tradicija, čipka, koža i zakovice uklopili su se kao da su oduvijek zajedno, kao da nisu su iz potpuno drukčijeg prostora i vremena. Baby i njegov tim mladih kreativaca donijeli su pred oči cijele Europe pravi spektakl, a odakle su crpili inspiraciju, objasnila nam je Mirjana Margetić, kustosica Etnografskog muzeja Istre.

Malmo: Konferencija za medije prve polufinalne večeri

- Kostimografkinja je vrlo zgodno spojila različite elemente hrvatskog etno identiteta i spojila ih s glazbenim izričajem pjesme. Nije nimalo kičasto, mislila je na svaki dio - počela je stručno Margetić.

- Markova je nošnja stilizirana, ona je kombinacija muških hlača 'benevreka', koje su tipične za istarsku nošnju, prsluka 'krožata' i košulje. Hlače su krojem gotovo identične originalnima iz nošnje, kao i bojom. Forma prsluka je istarska i prepoznatljiva za našu nošnju, ali elementi zlatoveza su slavonski. Košulja je vrlo zanimljiva i cijela je izrađena od čipke, no ona se koristi za tabletić, koji mi nazivamo čentrin - rekla nam je Margetić.

VIDEO Baby Lasagna stigao u vijećnicu Malmöa: 'Ujedinio je sve Hrvate u domovini, a i šire'
VIDEO Baby Lasagna stigao u vijećnicu Malmöa: 'Ujedinio je sve Hrvate u domovini, a i šire'

Kako kaže, isti motiv kostimografkinja je provukla i na hlačama plesača, a tabletić simbolizira naš identitet, dom, obitelj i okupljanje. Možemo ga vidjeti na jastucima, na stolovima, ormarićima, a kod Baby Lasagne i na bubnjevima. Poznat je kao njegov simbol, pa smo ga mogli vidjeti i zavezanog oko njegove glave poput marame.
Bijela čipka na košulji omiljen je dio kostima i vizažistici Tonki Donjerković, koja ju je ukomponirala u make-up look.

- Dio kostima koji me najviše inspirirao definitivno je košulja, koja mi je ujedno najdraži dio kostima. Uzorak je preuzet s košulje, samo pojednostavljena verzija. Radim je bež gel linerom (tušem za oči) i najtanjim kistom za slikanje. Čipka je mi je i najposebniji dio šminke jer je baš moja, posebna ideja - opisala nam je ponosno Tonka.

Kostimografkinja Valentina Pliško čipkom je odala počast i domaćem rukotvorstvu, ističe kustosica Margetić. Narodna nošnja identitet je određenoga kraja, pa se uvijek postavlja pitanje je li njezino stiliziranje pozitivno ili negativno prema baštini.

Baby Lasagna u spotu za 'Rim Tim Tagi Dim' ima narančastu mačku, evo po čemu su posebne
Baby Lasagna u spotu za 'Rim Tim Tagi Dim' ima narančastu mačku, evo po čemu su posebne

- Tradicijska odjeća je identitet i simbol kraja, a na ovaj način ona se približava mladima. Kostim nije napravljen kičasto i mislim da je ovakvo stiliziranje nošnje pozitivno za očuvanje tradicije i edukaciju mladih. Marko pokazuje cijelim svojim izgledom i nastupom da dolazi iz Hrvatske, a opet su ukomponirani i moderni elementi, kao što su zakovice i ziherice - zaključila je Margetić.

Kostim Baby Lasagne vrlo je dobro povezan i s kostimima njegovih plesača, Luane Kličić i Sebastijana Žeželića. Sebastijan čipku ima na hlačama, a Luana, uz rubac na glavi, ima na nogama zlatovez. Nosi rukave karakteristične za Vodnjan, objašnjava kustosica.

- Takvi su se rukavi navlačili na košulju, korištena je ista tradicionalna forma i oblik za kostim, samo s drukčijim materijalom.

Plesači su odjeveni tamnije nego Marko, pa je i njihov make-up tamniji, kaže nam Tonka.

- Luana i Sebastijan imaju istu šminku kao Marko, samo u crnoj boji, što mi je bilo logičnije jer su oni i na Dori imali tamniji make-up od njega. Za njega sam ipak htjela tu neku suptilnost, da mu ne zatvorim lice. Marko je bio zadovoljan već prvim skicama 'looka', a trenutačna verzija malo je prilagođena originalna ideja.

Alen Vitasović za 24sata: 'Baby Lasagna i ja smo domovinski povezani. Volim tog dečka...'
Alen Vitasović za 24sata: 'Baby Lasagna i ja smo domovinski povezani. Volim tog dečka...'

Vizažistica nam je rekla i da je htjela napraviti dizajn koji je jednostavan, dojmljiv i prepoznatljiv te da je vrlo zadovoljna time kako je ispao. Kako kaže, svatko ga može rekreirati kod kuće u nekoliko poteza.

- Nabavite vrlo tanki kist, smočite ga i umočite u gelasti tuš. Zapravo je riječ o šest točkica koje su povezane, i nije teško napraviti ga - savjetovala je Tonka svima koji žele podršku Baby Lasagni iskazati i make-upom.

Ako nemate taj pribor, pokušajte bijelom ili bež olovkom za oči. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7

VIDEO

Nakon jutarnje kave kofein uđe u krvotok u roku 10 minuta, evo što radi tijelu narednih 6 sati
ZJENICE SE ŠIRE, METABOLIZAM UBRZAVA...

Nakon jutarnje kave kofein uđe u krvotok u roku 10 minuta, evo što radi tijelu narednih 6 sati

U prvih deset minuta kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokujući porast krvnog tlaka i broja otkucaja srca. U periodu do 20 minuta se veže na adenozinske receptore, neutralizirajući umor

Dnevni horoskop za ponedjeljak 20. svibnja: Vaga će zavoditi, a Ovna će netko ogovarati
ŠTO ZVIJEZDE PREDVIĐAJU

Dnevni horoskop za ponedjeljak 20. svibnja: Vaga će zavoditi, a Ovna će netko ogovarati

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 20. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo su najbolji očevi Zodijaka
KAKVA SU VAŠA ISKUSTVA?

Ovo su najbolji očevi Zodijaka

Iako svi horoskopski znakovi mogu briljirati kao očevi, neki bi se u toj ulozi trebali bolje snalaziti na temelju karakteristika koje su im zvijezde dodijelile prema datumu rođenja