Želite li u sezoni prehlada ostati zdravi, češće perite ruke, izbjegavajte dirati lice i oči, jedite više povrća i vježbajte, a upalu grla spriječite lijekovima iz prirode
Rješenja iz prirode: Češnjak i sladić liječe bolno grlo i kašalj
Mame generacijama govore da tijekom sezone gripe i prehlade treba češće prati ruke i potpuno se s njima slažem, kaže dr. Mehmet Oz. Trljajte ih 15-20 sekundi, a ako je moguće, operite ih do laktova, savjetuje liječnik te kaže da ruke držite podalje od usta. Ne grizite nokte i ne trljajte oči rukama. Čistima ih možete očuvati i uz pomoć dezinfekcijskih gelova, osobito ako se svakodnevno vozite autobusom ili tramvajem.
Kako biste se što bolje zaštitili od kašlja, šmrcavog nosa i grlobolje, pijte i dovoljno vode jer će sluznice grla i nosa ostati vlažne te se lakše boriti protiv bakterija i virusa. Imunitet će jakim sačuvati povrće, ali i redovita tjelovježba, ističe Oz. Ako niste ljubitelj teretane ili trčanja po hladnoći, Oz kaže da možete i stupati u mjestu dok gledate televiziju ili pustiti omiljenu pjesmu pa zaplesati. Uz omiljenu ćete se glazbu i opustiti, a to je važno jer stres slabi imunitet. Razina stresa i anksioznosti tijekom blagdana najveća je pa smo i podložniji zarazi. Družite se s ljudima koji vas opuštaju, a čak i telefonski poziv najboljem prijatelju smanjuje razinu stresa.
Treba i dovoljno spavati. Odraslima se, kaže Oz, preporučuje od sedam do devet sati sna. Manjak sna oslabljuje zaštitu od prehlada i gripe, a ako ne spavate dobro, probajte u rutinu prije spavanja uvesti tehnike opuštanja. One ne uključuju gledanje televizije ili korištenje računala u krevetu, ističe liječnik. Uhvate li vas grlobolja ili produktivni kašalj, prvi znak prehlade ili gripe, u pomoć pozovite sladić. Osim što će ublažiti grlobolju, smanjuje i količinu sekreta u nosu, plućima i grlu.
- Istraživanje je pokazalo da grgljanje tinkture sladića s malo vode umanjuje jake grlobolje kod ljudi nakon operacija - objašnjava dr. Oz. Za grlo je dobra i pileća juha. Istraživanja pokazuju da kombinacija piletine i povrća smanjuje simptome prehlade, ali i umiruje upaljeno grlo i kašalj. Pomoći će i jabučni ocat koji ima i antibakterijska svojstva pa je dobar kod grlobolje uzrokovane upalom. Kiselina iz octa smanjuje pH vrijednost tkiva u grlu zbog čega se bakterije ne mogu razmnožavati.
Povećava i količinu bijelih krvnih zrnaca koje jačaju imunitet. Domaći lijek protiv bolova u grlu i kašlja je mlaka voda pomiješana s medom i limunom, napominje Oz.
Češnjak se uzima u ranoj fazi bolesti
Ne zaboravite ni na češnjak pa u ranoj fazi grlobolju i kašalj liječite glavicama ove antibakterijske namirnice. Nadražajni kašalj i upaljeno grlo riješit će i korijen đumbira. Nekoliko komadića stavite u vruću vodu i ostavite da kratko odstoji pa pijuckajte tijekom dana, kaže Oz.
Napravite otopinu za grgljanje i čišćenje nosa
Slana voda domaći je pripravak za ispiranje nosa, grgljanje grla i ublažavanje grlobolje. Također, smanjuje kašalj, a i održava dišne puteve vlažnima te ih dezinficira.
Boli li vas grlo, u šalicu tople vode stavite žličicu soli, po mogućnosti morske, i promiješajte. Ispirite grlo četiri puta na dan. Želite li dezinficirati i isprati nos, upotrijebite šalicu vode i četvrtinu žličice soli. Nagnite glavu na jednu stranu iznad umivaonika. U višu nosnicu staklenom kapaljkom koju možete kupiti u ljekarni polagano ulijevajte vodu koja bi trebala izlaziti kroz drugu nosnicu. Ako ne izlazi, još malo nagnite glavu. Ponovite isto s druge strane. Iako možete upotrijebiti i vodu iz slavine, zdravija je destilirana ili prokuhana voda.
Liječniku ako u grlu imate bijele nakupine
Skuhajte zeleni čaj koji, kad ste bolesni, treba piti od tri do četiri puta na dan, ističe slavni liječnik. Ipak, ako u grlu vidite bijele nakupine, uopće ne možete niti jesti niti piti od grlobolje i kašlja ili imate visoku temperaturu dulje od dva dana, svakako pođite liječniku, savjetuje dr. Mehmet Oz.
Sirup protiv kašlja od kadulje i lovora
Pripremite i domaći sirup protiv kašlja od kadulje i lovorova lista. Na laganoj vatri miješajte šećer dok se ne karamelizira. Dodajte vodu te nastavite miješati dok se karamelizirani šećer ne sjedini s vodom. Na kraju dodajte lovorov list i kadulju pa sve kuhajte desetak minuta na laganoj vatri. Poklopite i ostavite da se ohladi. Procijedite sirup i ulijte u sterilizirane bočice.