Diklorfenol, nusprodukt klora u pitkoj vodi povećava vjerojatnost od razvoja alergije na hranu za gotovo 80 posto. Tako danas četiri posto djece ima alergiju na hranu
Razlog sve češćih alergija na hranu je klor u vodi iz slavine
Broj ljudi koji imaju neki oblik alergije na hranu sve je veći, a najčešće su alergije na kravlje mlijeko, brašno, soju, jaja, celer, kivi te razne orašaste plodove. Razlog povećanja broja alergija nalazi se u vodi iz slavine, pokazala je studija američkog koledža Albert Einstein.
Znanstvenici su otkrili da ljudi koji u urinu imaju višu koncentraciju diklorfenola, imaju 80 posto veću vjerojatnost da će razviti neki oblik alergije na hranu, piše Daily Mail. Diklorfenol je kemijski nusprodukt klora, a stavlja se u vodu za piće kako bi spriječio razvoj mikroorganizama. Znanstvenici vjeruju kako ta kemikalija izaziva obrambenu reakciju imuniteta, tj. alergiju na hranu.
- Ta se kemikalija obično nalazi u pesticidima, ali i u vodi iz slavine koja u velikim količinama može izazvati reakciju organizma i preosjetljivost na neku skupinu namirnica - rekla je voditeljica studije, dr. Elina Jerschow.
Dodala je kako se razine klora u pitkoj vodi redovito kontroliraju, no sigurno je kako se ljudi svakodnevno previše izlažu tim kemikalijama što se odražava na njihovo zdravlje. Tako danas oko četiri posto djece ima neki oblik alergije na hranu, a one mogu nastati i u kasnijoj životnoj dobi.