Obolijeva se u trenutku pada imuniteta, a ne izloženosti virusu, zato ojačajte obrambeni mehanizam tijela. Sami možete napraviti i sirup koji je dobar za djecu
Pripremite se za navalu virusa: Kokteli za jačanje imuniteta...
Ljudi su virusima izloženi svaki dan, nose ih u sebi, ali oboljet će tek u trenu pada imuniteta. Znači, nije problem u virusima, jer njih se nemoguće riješiti u okolini već u sposobnosti organizma da se uspješno bori s njima. Za jačanje imuniteta nije potrebno previše filozofirati i kupovati skupe pripravke. Dovoljno je nabaviti nekoliko namirnica, od njih napraviti koktel i prakticirati to svakoga dana.
Upravo je u rujnu i listopadu prijelazno razdobolje u kojem velik broj ljudi oboli, a tome možete doskočiti na prirodan način.
Nekoliko jednostavnih napitaka za jačanje imuniteta:
- Kupite korijen đumbira, izribajte ga i skuhajte kao čaj. Nakon što se malo ohladi, dodajte med i sok od limuna, naranče ili grejpa.
- Naribani đumbir prokuhajte u vodi, ostavite da odstoji pet minuta pa dodajte čaj od kamilice. Procijedite i dodajte sok od limuna i med.
- Napravite limunadu s mlakom vodom i dodajte med.
- Skuhajte cimet u vodi, ohladite pa dodajte med.
- U sokovnik ubacite 600 g mrkve, dva grejpa i tri naranče (ili neke druge citruse) ili, ako nemate sokovnik, isjeckajte u blenderu i dodajte malo vode ili čaja od đumbira.
- Općenito, sokovi od bilo kojeg svježeg voća dobri su za imunitet, posebno od onih prepunih C vitamina (limun, kivi, grejp...) pa kombinirajte sami. Možete dodati med, đumbir, limun, cimet...
Osim pripravaka za jačanje imuniteta, važno je i dovoljno spavati jer neispavanost iscrpljuje organizam i podložniji je bolestima. Potrebno je piti i dovoljno vode jer ona ispire tijelo od štetnih tvari. Češnjak je od davnina poznat kao odlična namirnica za jačanje otpornosti, a ako ne želite smrdjeti po njemu, jedite ga kuhanog u hrani, iako je sirov najučinkovitiji.
Koliko god je to mnogima teško, dobro je smanjiti konzumaciju slatkiša jer šećer slabi imunitet. On izaziva da energija u tijelu naglo poraste, ali isto tako naglo i pada, a to iscrpljuje organizam. Pokušajte izbjegavati stres koliko je moguće jer je on "ubojica" zdravlja. Također, pokušajte češće prošetati po prirodi i svježem zraku, osim bolje cirkulacije i više kisika, blagodat je i opuštanje od svakodnevnih obveza i užurbanosti.
Sirup za jačanje imuniteta iz kućne radinosti:
Sastojci:
- 100 g sušenih marelica
- 50 g aronije
- 100 g suhih smokava
- 200 g suhih šljiva
- 1 srednji korijen đumbira
- 100 ml soka od limuna
- 100 g badema
- 100 g oraha
- 50 g lješnjaka
- 50 g brusnica
- 3 žlice meda s propolisom i matičnom mliječi
- 250 g meda
Priprema:
Sve sastojke stavite u staklenu posudu, ali krupnije sušeno voće najprije isjeckajte, orašaste plodove sameljite, a đumbir naribajte.Sve zajedno ispasirajte štapnim mikserom. Sirup ulijte u staklenku (ili više njih) i ostavite da odstoji nekoliko dana prije upotrebe.
Sirup mogu konzumirati i djeca starija od dvije godine, po malu žlicu svako jutro. Starija djeca i odrasli uzimaju veliku žlicu.