Orašasti plodovi uz doručak, srdele ili skuše za ručak te čaša crvenog vina pomažu u smanjenju kolesterola te dugoročnom očuvanju zdravlja srca i krvnih žila
Najbolje namirnice za borbu protiv 'napornog' kolesterola
Jedete li četvrtinu šalice orašastih plodova na dan, možete smanjiti loš kolesterol za 4,4 posto, tvrdi nutricionistica Leslie Bonci. Osobito su zdravi bademi, koji obiluju mononezasićenim masnoćama vrlo važnima za zdravlje. No bitno je ne pretjerivati u njima jer su bogati kalorijama, a pogotovo se treba kloniti badema prženih u šećeru. Tzv. dobre masnoće nužne za niske razine lošega kolesterola, odnosno omegu-3, sadrži i riba, i to plava poput tune, lososa, skuše i srdela. Bilo bi idealno pojesti od 1,5 do tri grama tih masnoća na dan, odnosno oko 100 grama lososa.
Dobra alternativa su i dvije žlice lanenih sjemenki koje možete staviti u gotovo sve vrste salate. Voće i povrće također bi trebali biti obvezan dio jelovnika ako vas muči kolesterol. No preporučuje se jesti cijelo voće, osobito jabuke, umjesto njihovih prerađevina jer se u sokovima izgube vlakna bitna za niski kolesterol.
Zasitni zob reducira loš kolesterol
Zobene pahuljice izvrstan su doručak ili međuobrok jer sadrže topiva vlakna koja reduciraju loš kolesterol. Uz to su i bogat izvor proteina i ugljikohidrata, vrlo su zasitne te daju energije za gotovo cijeli dan.
Čaša ili dvije na dan za zdravo srce
Crno vino sadrži flavonoide koji snizuju kolesterol te štite srce i krvne žile. No umjerenost je najvažnija. Ženama je dovoljna čaša na dan, a muškarcima dvije. Više od toga poništit će sve korisne učinka vina.
Porcija soje na dan svakom je dovoljna
Bilo da je mlijeko, tofu ili sejtan, svi podjednako pridonose umanjenoj proizvodnji lošega kolesterola. No dovoljno je samo 25 grama sojinih proteina ili porcija na dan kako bi pozitivno djelovali na zdravlje.