Za djelotvoran efekt kapsaicina u ljutoj paprici i kajenskom papru preporuča se pola žličice začina po obroku, a najbolje je u predjelu kako bi se spriječilo prejedanje
Kajenski papar suzbija apetit i ubrzava potrošnju kalorija
Začinjavanje namirnica i pripremljenih jela s malo kajenskog papra pomoći će onima koji nastoje smršaviti i kontrolirati potrebu za hranom, otkrilo je istraživanje Sveučilišta Purdue. Za to je zaslužan kapsaicin, molekula koja se nalazi u čili paprici i kajenskom papru, a daje im intenzivnu crvenu boju i ljutinu. Testiranja na dobrovoljcima na dijeti pokazala su da je za djelotvornost dovoljno pola žličice kajenskog papra po obroku.
- Nakon jedenja ljute paprike pojačava se potrošnja kalorija, osobito kod onih koji ne jedu taj začin svakodnevno - izjavio je voditelj istraživanja Richard Mattes za znanstveni časopis Physiology & Behaviour.
Prijašnja su istraživanja pokazala da kapsaicin potiče lučenje probavnih sokova, što je osobito korisno kod ljudi koji su skloni prejedanju. Njima se kao predjelo preporuča salata sa začinskom paprikom.