Spoj resveratol daje crnom vinu intenzivnu boju, a osim brojnih ljekovitih učinaka može spriječiti i stvaranje otpornosti malignih stanica raka dojke na terapiju
Crno vino jača učinkovitost lijeka za suzbijanje raka dojke
Resveratrol je moćan antioksidans kojeg proizvodi grožđe, brusnice i kikiriki, a pomaže i u suzbijanju gljivičnih i bakterijskih infekcija. Crno vino svoju intenzivnu boju zahvaljuje upravo njemu. Taj kemijski spoj pospješuje i učinkovitost lijeka za suzbijanje raka dojke - Rapamycina, otkrili su znanstvenici. Prema novim saznanjima može spriječiti i otpornost malignih stanica na stvaranje otpornosti na terapiju.
Studija koja je proučavala učinak tog antioksidansa na liječenje raka provedena ja na Institutu za istraživanje raka u Ohiu. Prijašnja su istraživanja pokazala da pijenje čaše vina dnevno smanjuje rizik nastanka tumora dojke, a resveratrol je dostupan i u obliku zamjenskih tableta, no ispitan je učinak samo prirodnog oblika.