Dialil sulfid, jedan od glavnih sastojaka češnjaka, štiti tijelo od trovanja hranom stvaranjem zaštitnog sloja, a ima jače djelovanje i od eritromicina i ciprofloksacina
Češnjak liječi trovanje hranom puno bolje nego antibiotici
Ključni sastojak češnjaka dialil sulfid 100 puta je jači u borbi protiv trovanja hranom nego antibiotici, otkrilo je istraživanje Sveučilišta Washington. Dialil sulfid stvara zaštitni sloj u želucu koji bakterije teško mogu uništiti. Ne samo da je jači od antibiotika eritromicina i ciprofloksacina, češnjak djeluje odmah, potvrdilo je istraživanje.
Kampilobakter jedna je od najučestalijih bakterija koje izazivaju trovanje hranom u svijetu, piše Daily Mail. Simptomi su proljev, grčevi, bol u želucu i visoka temperatura. Ova bakterija izaziva gotovo trećinu slučajeva Guillain-Barre sindroma odnosno paralize.
- Infekcije se najčešće pojavljuju nakon jedenja nedovoljno pečenog mesa ili hrane koja se pripremala na nečistoj površini. Rezultati istraživanja pokazali su da spojevi iz češnjaka mogu smanjiti širenje bakterije koja izaziva trovanje - objasnio je voditelj istraživanja dr. Michael Konkel.
Ipak, to ne znači da je dobro prekomjerno uzimati češnjak već umjereno i svakako se konzultirati sa svojim liječnikom.