Ernest Tolj malvaziju i chardonnay čuva u posebnim betonskim bačvama. Vino u njima ne treba miješati tijekom fermentacije jer se talog miješa sam zbog oblika bačve
Revolucija u Dicmu: Svoja vina Ernest čuva u velikim "jajima"
U Saints Hills Winnary u Dicmu vino se pravi i u betonskim jajima. Nova metoda stigla je iz Francuske, a u betonskim jajima od 1600 litara dozrijevaju malvazija i chardonnay.
– U Hrvatskoj smo, vjerojatno, prvi koji ih upotrebljavaju. Betonska jaja su u prednosti nad inox bačvama jer ne treba vino miješati tijekom fermentacije. Talog se sam miješa zbog njihova oblika. Osim toga, nemaju nikakav utjecaj na miris i okus vina koje dozrijeva u njima - objasnio je enolog Tomislav Svalina iz tima Saints Hills vinarije na pola puta između Dugopolja i Sinja.
Saints Hills Winnary projekt je poduzetnika Ernesta Tolja, vlasnika Eurocable grupe, domaćeg proizvođača električnih kabela. Za što kvalitetniju proizvodnju vina Tolj se konzultira sa svjetski renomiranim enologom iz Bordeauxa.
- Michel Rolland s timom prati proizvodnju naših vina – od vinograda do bačve. On nam je i preporučio nabavku betonskih jaja - rekao je Svalina.
U vinariji su četiri betonska jaja od 1600 litara i tri od 600 litara koja služe za proizvodnju bijelog vina. Upotrebljavaju i betonske tankove za fermentaciju dingača. U jajima se pravi trećina “nevine” – mješavine od 70-ak posto istarske malvazije sa chardonayem. Ostatak hvaljene “nevine” dozrijeva u bačvama od inoxa i drveta.