Obavijesti

Tech

Komentari 20

Isprintali mu novo lice: Na 3D printeru izradili su sve dijelove

Isprintali mu novo lice: Na 3D printeru izradili su sve dijelove
3

Liječnici u Walesu isprintali su i ponovno izgradili lice Stephenu Poweru koji je teško ozlijeđen na motoru. 3D printer su koristili kroz svaku fazu njegova oporavka

Stephen Power (29) preživio je tešku motociklističku nesreću i pretrpio teške ozljede glave s kojima bi najvjerojatnije morao živjeti do kraja života. No, zahvaljujući 3D printerima liječnici su uspjeli izraditi nove kosti i rekonstruirati njegovo lice. Vjeruje se da je među prvim pacijentima kod kojih su nakon traume u svakoj fazi oporavka koristili 3D printer. Liječnici u velškoj bolnici Morriston morali su Stephenu prije ponovne izgradnje lica opet lomiti jagodične kosti, piše BBC. 

Power kaže kako mu je operacija promijenila život.

- Iskreno, odličan su posao napravili odmah nakon same nesreće. No, nakon operacije izgledam puno bolje - ispričao je Power. 

Mjesecima bio u bolnici

Iako je nosio kompletnu opremu, 2012. je pretrpio toliko teške ozljede na motoru da je četiri mjeseca bio u bolnici.

- Slomio sam jagodične kosti, vrh čeljusti, nos i pukla mi je lubanja. Ne sjećam se nesreće. Znam što se događalo pet minuta ranije, a sljedeće čega se sjećam je buđenje u bolnici par mjeseci kasnije - ispričao je Power, koji je još pretrpio i lomove ruku i noge. 

Kirurzi su uspjeli riješiti većinu ozljeda osim Powerovog lijevog obraza i lijeve očne duplje. 

Napravili kopiju lubanje

Kako bi njegovom licu vratili simetriju, kirurški tim je koristio CT skenove kako bi izradili i isprintali 3D model njegove lubanje. U planiranje su krenuli prije nekoliko mjeseci. Isprintane modele glave koristili su da bi izradili kosti od titana i pločice koje će ih držati. Kirurg Adrian Sugar objašnjava kako su sve prvo planirali na računalu, a potom sa stvarnim modelima.

- Ovo je prvi puta da smo proces doveli do ove faze, gdje je sve do najmanjeg detalja, koji se ugrađuje u lice, unaprijed isplanirano i modelirano i sve je prošlo odlično - ispričao je Sugar. Kaže da je ovakav proces neusporediv s onim što se ranije radilo. Sama operacija trajala je osam sati. 

Dodaje da će nakon ovoga drastično skratiti vrijeme oporavka za pacijente u sljedećim sličnim slučajevima.

- Govorimo o danima, a ne mjesecima - kaže Sugar i naglašava da će s iskustvom pasti i cijena ovakvih zahvata, čime će postati sve rašireniji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 20
Mladi Dražen o bivšoj državi, Divcu, djevojkama... 'Dirnuli su me, jednom ću se tamo vratiti'
RIJEDAK INTERVJU

Mladi Dražen o bivšoj državi, Divcu, djevojkama... 'Dirnuli su me, jednom ću se tamo vratiti'

"Košarkaški Mozart" u to je vrijeme, sedam godina prije smrti, imao 21 godinu i ponio titulu najboljeg sportaša bivše Jugoslavije. Mnoge su mu navijačice izjavljivale ljubav
Nina sama napustila show i razljutila trenere: 'Ovo smo vrijeme uzalud potrošili...'
NISU DOBRO REAGIRALI

Nina sama napustila show i razljutila trenere: 'Ovo smo vrijeme uzalud potrošili...'

Za mene ovo nije odustajanje nego pronalazak nekog svog novog puta na kojem znam da ću uspjeti, rekla je Nina u 'Životu na vagi'
Top 10 recepata: Zdravi doručak dat će djetetu energije za cijeli dan u školi i dok je na igralištu
OSNOVE PREHRANE

Top 10 recepata: Zdravi doručak dat će djetetu energije za cijeli dan u školi i dok je na igralištu

Plus+ Poučite djecu da izbjegavaju kupovati za doručak peciva i lisnato tijesto i naučite ih kako da u doručak uvrste povrće i voće. Sendvič se lako slaže, a umjesto majoneze stavite namaz od povrća ili mahunarki