Obavijesti

News

Komentari 11

U Grčkoj počeo 48-satni opći štrajk, sukobili se s policijom

U Grčkoj počeo 48-satni opći štrajk, sukobili se s policijom
16

Iako premijer očekuje izglasavanje mjera, u vladajućoj stranci zbog pritiska javnosti vlada nesloga. Jedan od premijerovih zamjenika u ponedjeljak je podnio ostavku

VIDEO

Dok se parlament priprema za glasovanje o uvođenju novih mjera štednje, grčki sindikati počeli su 48-satni opći štrajk, najveći ove godine. Zbog štrajka su zatvoreni vladini uredi, tvrtke, javne službe pa čak i trgovine i pekarnice. Masovno okupljanje očekuje se pred zgradom parlamenta, poprištu lipanjskih sukoba prosvjednika s vlastima.

Grčki premijer George Papandreou, javlja Reuters, u utorak je posljednji put od sugrađana zatražio potporu uspoređujući situaciju u kojoj se nalazi Grčka s ratom i naredio svojim stranačkim kolegama da podupru nove mjere štednje. 

- Kao ljudi moramo ustrajati u ovom ratu, a kao vlada i parlamentarna većina moramo poduzeti sve kako bi u njemu pobijedili - kazao je Papandreou te dodao kako će pobjedu odnijeti uime svoje zemlje i bit ćemo ustrajni. 

- Zato sam ovdje! - naglasio je.

Iako premijer očekuje izglasavanje novih mjera štednje, njegovoj sigurnosti prijeti nesloga u stranci koja je pod velikim pritiskom javnosti. Jedan od njegovih zamjenika u ponedjeljak je podnio ostavku, a najmanje dvojica stranačkih kolega zaprijetila su kako neće glasovati za predložene mjere.

Grčka je posljednjih dana okusila utjecaje štrajka. Iza manjih i ne toliko dobro organiziranih štrajkova na ulicama Atene ostale su hrpe smeća, turistički lokaliteti bili su zatvoreni baš kao i razni vladini uredi uključujući ministarstvo financija.

- Poslat ćemo glasnu poruku vladi i političkom sustavu - kazao je Costas Tsikrikas, šef najvećeg sindikata zaposlenika u javnom sektoru te dodao kako očekuju velik odaziv.

Prosvjednici su se u raznim dijelovima Atene počeli okupljati u 8 sati po lokalnom vremenu, a nakon toga svi zajedno krenuli su prema parlamentu.

Novo - neredi diljem zemlje

Deseci tisuća prosvjednika u Grčkoj sukobili su se s policijom ispred zgrade parlamenta. Gađali su policiju kamenjem i Molotovljevim koktelima kako bi ih natjerali na povlačenje, a u tome su djelomično i uspjeli. Prvi put od početka krize prije dvije godine, prosvjednici su se uspjeli približiti Parlamentu. Više od 5.000 policajaca je raspoređeno na ulicama Atene, a neredi su i u Saloni. 

 - Nemamo budućnosti ovdje. Mladi žele otići u inozemstvo i imaju pravo - rekla je Anastasia Kolokotsa (17), jedna od prosvjednica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11

VIDEO

Potresna ispovijest za 24sata: 'Moja kći ostala je bez mame u poplavi. Supruga je bila trudna'
EKSKLUZIVNO: DETALJI TRAGEDIJE U BiH

Potresna ispovijest za 24sata: 'Moja kći ostala je bez mame u poplavi. Supruga je bila trudna'

Ajla je bila u sedmom mjesecu trudnoće, a iza sebe je ostavila kćerku Dalalu (5): 'Mala se spasila, a kako, to samo dragi Bog zna. Bila je sva krvava i teško ozlijeđena', rekao je suprug Dino
Vozači, smanjite gas! Ovo su 84 nove lokacije kamera za brzinu! Neke od njih bit će i na autocesti
SMIJEŠAK, KAMERA!

Vozači, smanjite gas! Ovo su 84 nove lokacije kamera za brzinu! Neke od njih bit će i na autocesti

Prije sezone bilo je ukupno 468 lokacija na kojima su se izmjenjivale kamere, tijekom ljeta su ih postavili još 40, a do kraja godine stižu još 84 nova kućišta.