Obavijesti

Sport

Komentari 192

On je rukometni Totti: Zlatko Horvat cijeli je život zagrebaš

On je rukometni Totti: Zlatko Horvat cijeli je život zagrebaš
7

Bilo je nekih ponuda, zvali su me i iz inozemstva, ali kad god bi došla neka ponuda, Zagrebova bi bila još bolja. I svaki put bih ostao, kazao je Zlatko dok je objašnjavao svoj cijeli jedan život u Zagrebovu dresu

VIDEO

Jedan dan junak, već drugi tragičar. Tako je to u sportu, tako je to u životu Zlatka Horvata (32), nakon Ivana Stevanovića najstarijeg igrača "kauboja", dokapetana, čovjeka koji je sredio Španjolsku "nemogućim" golom u završnici pa protiv Norveške zapucao sedmerac koji će i on i cijela nacija dugo, dugo pamtiti.

Pošten sportaš kao što je Zlaja, beskompromisni borac i omiljeni lik u reprezentaciji, nije zaslužio ovakav rasplet, velika je nepravda što se baš njemu dogodio taj sedmerac, ali sport piše i lijepe i ružne priče.

Ova njegova norveška priča je tužna, tragična, ali neće i ne smije izbrisati sve dobro što je Horvat napravio u dresu reprezentacije, ali i svog PPD Zagreba. I to je navijački puk, nasreću, shvatio. Promašaj se svakome može dogoditi, dogodio se njemu, kojem je nakon svega, u to nema nikakve dvojbe, najteže.

- Nikad u životu nisam pucao važniji sedmerac. Imao sam dobar osjećaj, ali očito je taj osjećaj bio krivi - rečenica je koju ćemo također dugo pamtiti.

Oči su bile suzne, nije zaplakao pred javnošću, ali lako moguće da je kad je sve prošlo. U svlačionici, hotelskoj sobi, kad je još tisuću puta odvrtio film sedmerca koji je Hrvatsku mogao odvesti u finale SP-a.

I prevrtjet će ga u glavi još milijun puta u sljedećim danima, tjednima i mjesecima, to je jedan od trenutaka koji obilježava karijeru. Iako, njegova je besprijekorna, bez mrlje, a s druge strane i neobična za ovo današnje vrijeme u kojem živi sport, pa tako i rukomet.

Zlatko Horvat, naime, nikad u karijeri nije promijenio klub. Još kao klinac došao je u Zagreb i - ostao. Ono što je Francesco Totti u talijanskom nogometu, to je Zlatko Horvat u hrvatskom rukometu. Ikona, simbol kluba u kojem je ponikao, ali jedan detalj ga i bitno dijeli od Tottija.

Talijan je sa svojom Romom osvojio samo jedan naslov prvaka, a Zlaja ih je sa Zagrebom osvojio sve. Sve koje je mogao. Na kraju ove sezone, ne treba u to previše sumnjati, proslavit će 15. naslov prvaka Hrvatske. Podatak za Guinnessa, apsolutni rekord u našem sportu, vjerojatno ni u cijelom svijetu nema previše takvih primjera.

- Bilo je nekih ponuda, zvali su me i iz inozemstva, ali kad god bi došla neka ponuda, Zagrebova bi bila još bolja. I svaki put bih ostao - kazao je Zlatko dok je objašnjavao svoj cijeli jedan život u Zagrebovu dresu.

- Tko zna, možda i odem jednog dana, ali iskreno sumnjam. Mislim da ću karijeru završiti ovdje gdje sam je i počeo - dodao je Zagrebov kapetan.

Kad je Željko Babić došao na mjesto hrvatskog izbornika, kapetanom je imenovao Marka Kopljara, a njegovim zamjenicima Domagoja Duvnjaka i - Zlatka Horvata. Mnogi su se začudili u tim trenucima jer Zlaja nikad nije bio namjetljiv, u centru pažnje, ali iz rukometnog svijeta, od onih koji su malo bolje upućeni, nije se iznenadio nitko.

On možda djeluje tiho i pomalo povučeno, nikad neće isticati sebe, ali Horvat je itekako vođa. Tip koji će podviknuti na svoje suigrače, nema s tim problema, posebno na mlađe, koji će držati ritam i primjerom i, ako treba, galamom. Suigrači ga poštuju, respektiraju, vole, znaju da Horvat nikad ne galami bez razloga.

- Dugo sam u rukometu, usponi i padovi su normalni, ali trudim se biti bolji svakog dana. Pogotovo se trudim biti primjer mladima, kako na treningu tako i na utakmici - kaže Horvat.

A izvan parketa, kad se iz dresa presvuče u trenirku, Zlaja je opet vođa kolone. Kad se treba zabavljati, družiti u sobama na pripremama i na turnirima, ali i kad treba biti ozbiljan.

Kod njega i Čupića u Londonu je bio čuveni "kafić" Kod Malog i Manjeg, on je u toj priči bio Mali, ali zabava je bila toliko dobra da ih već na sljedećem turniru - razdvojili.

Čupića ovog puta nema u reprezentaciji, podrška su mu bili prvo Božić-Pavletić, a zatim Matulić, no Horvat je sve zapravo odradio sam.

- Zlaja je mašina. Ubija se svih 60 minuta svaku utakmicu i moramo svi stati uz njega - kazao je Domagoj Duvnjak nakon Norveške.

Praktički sam organizirao je i "sobu za druženje", kad je riječ o PlayStationu, on je tu glavni. Vole svi odigrati hokej i nogomet, ali bez Horvata to teško može proći. I svi će istaknuti da je baš on uvijek među najboljima, da su igrice njegova druga velika ljubav. Odmah do rukometa.

A ljubav koja nema kategorije je ona koja nosi dva muška imena. Andrej i Pavle. Zlatko je od 2008. u braku sa suprugom Majom, bivšom rukometašicom, s kojom ima trogodišnjeg Andreja i tromjesečnog Pavla.

- Supruga i ja poznavali smo se i prije nego što smo započeli vezu. Proveli smo predivno vrijeme zajedno, a još je bolje ovo koje je tek pred nama, ovo koje uključuje naše dvoje djece - kazao je Horvat, koji će i nakon najtežeg trenutka karijere imati veliku potporu doma.

- Budući da je i Maja igrala rukomet, dobro razumije sve što se događa u sportu. Velika mi je podrška, što god da se dogodi, pogotovo u porazima. Supruga živi rukomet sa mnom i sve što mi se događa proživljava vrlo emotivno - kazao je Zlaja, koji će sve rane iz francuske zaliječiti čim dođe kući.

- Veliki mi je užitak gledati kako se Andrej igra. Nastojim što više vremena provoditi s njim, a najteže je ovo vrijeme kad nisam kod kuće - kaže tata Zlatko.

Vrlo brzo nakon SP-a kreće i nastavak sezone u Ligi prvaka, neće biti previše vremena za razmišljanje o propuštenom. Valjda će i taj kobni sedmerac što prije pobjeći iz misli.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 192
VIDEO

Tyson Fury: Spavao sam s više od 500 žena. Odvratno i prljavo
VARAO ŽENU, SAD SE KAJE

Tyson Fury: Spavao sam s više od 500 žena. Odvratno i prljavo

Ja sam lažov, varalica, pravi otrov. Dosta sam gluposti napravio, ali svi pravimo greške. Jedino zbog čega se kajem je to što sam imao odnose prije braka. Volio bih to izbrisati iz života, kaže svjetski prvak

Bjelica je blizu da postane trener Hajduka! Splićane će voditi on ili misteriozni stranac
ČEKA SE BIJELI DIM S POLJUDA

Bjelica je blizu da postane trener Hajduka! Splićane će voditi on ili misteriozni stranac

U Hajduku nisu još odlučili oko novog trenera, osim Bjelice koji je, čini se, vrlo ozbiljno u igri, posljednji tjedan spominjalo se i Gorana Tomića, Australca Tonyja Popovicha i još čitav niz imena
Zajecova čistka: Dinamo ima sulude uvjete za šefa uprave, ne ispunjava ih ni Zvone Boban?!
NOVE ZAVRZLAME

Zajecova čistka: Dinamo ima sulude uvjete za šefa uprave, ne ispunjava ih ni Zvone Boban?!

Velimir Zajec i njegovi ljudi vjeruju kako će vrlo brzo 'riješiti' Vlatke Peras, pa onda okrenuti razrješenju Danijela Tomačića i Darka Podnara. Ipak, predsjednica uprave Dinama ima drugačije planove...