Obavijesti

Show

Komentari 66

Današnji Eurosong 'skandal' nije ništa naspram onog 1986.

Današnji Eurosong 'skandal' nije ništa naspram onog 1986.
1

Iako je odabir Nine Kraljić s pjesmom 'Lighthouse' izazvao omanji skandal na domaćoj glazbenoj sceni, to nije ništa naspram zavrzlama u odabiru pjesme za Eurosong na Jugoviziji 1986.

VIDEO

Prije točno 30 godina, pobjedu na 'Jugovizij', tadašnjom manifestacijom izbora za pjesmu Eurovizije, pobijedila je, sasvim neočekivano Doris Dragović.

Doris je pred samo finale izbora napustila grupu 'More' s kojom je trebala izvesti pjesmu Slobodana Kovačević u titogradskom RTV centru. Doris je na kraju zastupala TV Zagreb s pjesmom Zrinka Tutića 'Željo moja'. 

Kako su u glasanju sudjelovale televizije svih zemalja bivše Jugoslavije, prije finala znalo se da RTV centar neće dati glas Doris, što se i dogodilo, no to nije utjecalo na njen plasman, pisao je Svet muzike 1986. godine. 

Kao favoriti te godine spominjale su se Neda Ukraden i Lepa Brena. Televizija Zagreb nije dala niti jedan glas Nedi zbog, pisalo se, velikog utjecaja 'Jugotona', kojeg je pjevačica napustila i prešla u 'Diskoton'. No Neda i Brena uoči finala već su slavile potencijalnu pobjedu na izboru. Naime, šuškalo se da je natjecanje namješteno i da je Ukraden pobjeda predodređena. 

Dorisina pjesma smatrala se 'preslabom' za Europu te su je nazivali pjesmom 'za Splitski festival', a neki su govorili da Doris nema što tražiti na Euroviziji koja se te godine održavala u Norveškoj. 

Na natjecanju, zaključli su autori teksta u Svetu glazbe, nisu prošle pjesme koje su se 'dodvoravale ukusu zapadnih konzumenata pop glazbe'. 

Doris je na toj Euroviziji s pjesmom 'Željo moja' osvojila 11. mjesto. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 66

VIDEO