Pri posjetu Bavarskoj i Münchenu ne smijete propustiti kušati ove specijalitete zbog kojih ćete se zauvijek zaljubiti u mirisnu, ukusnu i obilnu bavarsku kuhinju
Ova tri tradicionalna bavarska jela su baš za prste polizati
Pereci
Ogromni i vrući, izvana tamni i hrskavi, a iznutra toliko meki da se tope u ustima. Svježi pereci su omiljeno pecivo u Bavarskoj, a mogu se jesi samostalno uz čašu vrhunskog piva ili pak kao dodatak uz neko drugo jelo. Najčešće ih možete naći posipane krupnim zrnima soli, no mogu se naći i u slatkim verzijama sa čokoladom, šećerom ili orašastim plodovima.
Bijele kobasice sa slatkim senfom (Weisswurst)
Jedno od jela uz koje idealno pašu pereci su bijele kobasice sa slatkim senfom. Kobase se rade od teletine i svinjetine, a u njih se dodaje slanina, luk, peršin, sol i papar. Kuhaju se u toploj, ali ne proključaloj, vodi između pet i deset minuta. Blagog su okusa pa sa slatkim senfom tvore božansku kombinaciju. Ovo je tradicionalni bavarski zajutrak i bijele kobasice se nikad ne poslužuju poslije 12 sati.
Ipak, nemojte da vas to obeshrabri da cijeli obrok zalijete odličnim pšeničnim pivom koje dođe kao stvoreno.
Zanimljivost: Bijele kobasice slučajno je 1857. otkrio Münchenski mesar Joseph Moser koji je radio svoje uobičajene kobasice, ali je shvatio da nema sve sastojke. Kako ne bi razočarao svoje mušterije iskoristio je sastojke koje ima i dobio bijele kobasice. Njegove mušterije bile su oduševljene.
Leberkäse ili ‘mesni sir'
Leberkäse je zapravo mesna štruca od svinjetine, govedine, slanine i luka. Može se jesti u sendviču, uglavnom od kajzerica, s kiselim krastavcima. Odličan je i pečen na tavi s jajima i krumpirovom salatom, ili samo narezan na štapiće uz slatki senf.