Kuhinja s područja Venecije savršeno predstavlja filozofiju talijanske gastronomije kroz svoje specijalitete. Istovremeno se razlikuje od ostalih kuhinja sjeverne Italije
Filozofija talijanske kuhinje objedinila se u jelima Venecije
Talijanska kuhinja poznata je po jednostavnim sastojcima koji tvore čarobne okuse. Kuhinja s područja Venecije savršeno predstavlja filozofiju talijanske gastronomije kroz svoje specijalitete dok se istovremeno razlikuje od ostalih kuhinja sjeverne Italije. Venecijansku kuhinju moguće je podijeliti na tri osnovne kategorije s obzirom na geografiju. U obalnom dijelu uglavnom se koristi riba i morski plodovi, u ravnicama glavni je sastojak meso, pogotovo s roštilja, ali popularna su i rižota, svježa tjestenina poput tjestenine bigoli, fettuccine, ravioli, tortelli te njoki koji se služe uz razne zamamne umake od povrća, mesa i gljiva.
Iz planinskog dijela potječu jela od mesa s palentom uz koja često idu sir i gljive.
Maslac, maslinovo ulje i ulje od suncokreta, ocat, hren, senf i zeleni umak od začinskog bilja također su čest gost na venecijanskim tanjurima.
Neka od tradicionalnih jela venecijanske kuhinje su marinirane sardine ili inćuni i jelo od bakalara ‘Baccala’ Mantecata’. Sardine ili inćuni mariniraju se s lukom u slatko-kiselom umaku s pinjolima i grožđicama. Jelo od bakalara priprema se s maslinovim uljem, češnjakom, peršinom te se sve zajedno pomiješa u blenderu, a poslužuje se uz palentu.
Osim ukusne hrane, područje Venecije čuveno je po dobrom vinu, a jedna od najjačih talijanskih vinorodnih regija proteže se od Veneta pa sjeveroistočno do Friulija.
Iako postoje sporovi oko toga tko ga je točno izmislio, važno je spomenuti i da božanstveni desert 'Tiramisu' potječe iz Venecije.
To je kolač od piškota namočenih u kavu s kremom od maskarponea, jaja i šećera čije ime doslovno znači 'podigni me'.
Saznajte više o direktnim letovima za Veneciju iz Dubrovnika.